Hårt jobb bakom Avantgardets succé

Avantgardet är ett av de hetaste indiebanden just nu. Debutskivan 2016 hyllades av svenska musikjournalister och publik och uppföljaren likaså. Till helgen kommer bandet till Falkenberg.

ANNONS
|

Det är några dagar kvar till spelningen när Falkenbergsposten pratar med Rasmus Arvidsson. Hans texter gick 2016 rakt in i publikens hjärtan. Han skriver ohämmat om allt som är svårt och tungt, om droger och alkoholmissbruk och utanförskap.

– Det har gått snabbt och bra och kul, men det är hårt jobb som ligger bakom. Det är många som förundras och jag har fått frågor om vad jag har för pr-knep, men det handlar om att jobba 14 timmar om dagen. Det finns inga knep eller genvägar. Du kan inte lura recensenterna. Du kan inte lura lyssnarna eller publiken, säger Rasmus Arvidsson.

ANNONS

Skiva nummer två har nyss kommit ut, och hyllats av recensenterna. Den här veckan drar Rasmus och Avantgardet ut på turné genom Sverige, och hoppas kunna möta publiken och ge dem en konsert de ska njuta av.

– Jag har inte själv stått på scen så länge men jag vet hur jag vill ha det när jag går på konsert. Jag hatar när artister går upp på scen och kör samma skämt, samma låtlista och samma mellansnack varenda kväll. Jag vill möta publiken och ge dem något oförglömligt, säger Rasmus.

Han kommer från Nybro, utanför Kalmar, en mindre ort i storlek med Falkenberg. Där fanns inget för Rasmus. Han kände sig utanför i unga år och följde i samma spår som “alla andra” eftersom han inte fick gehör för sina egna intressen, däribland musiken och skrivandet.

– Jag fick hålla allt inom mig själv och ägnade mig åt fotboll och golf som jag såg att folk runtomkring mig höll på med. Det var det som gjorde att jag hamnade snett och började dricka och droga. När jag skadade knäet blev det min biljett till att fullborda missbruket. Jag fortsatte att skriva och hade drivkraften inom mig att skriva och uttrycka mig på mitt sätt att se på världen med målande färger och empati.

ANNONS

Han flyttade till England för att studera, och missbruket eskalerade. I andra intervjuer har Rasmus beskrivit känslan av att han trodde att han skulle dö när hamnade i en ambulans i London, efter en överdos. Men istället kom han hem till Sverige, fick jobb som sportjournalist och träffade kärleken.

Han talar om spiraler, och menar att allt i livet handlar om det, oavsett om de går uppåt eller nedåt. Hans liv hade fram till dess gått nedåt, trots att han lyckats avgifta sig själv och sluta med både droger och alkohol tidigare, hade han inte drivkraften att hålla sig nykter. Men det har han nu.

– Från 12-27 år var det nedåtgående och sedan när jag kom hem och träffade min sambo blev det uppåtgående. Det som har varit problem tidigare blev positivt. Min psykiska ohälsa, och musiken blev uppåtgående. Det hjälper mig att hålla mig nykter. Tidigare har det gått att hålla mig nykter i två veckor. Ofta har det varit väldigt illa. Både medicinskt och fysiskt har jag varit tvungen att dricka för att inte dö om man ska hårddra det. Ledan har gjort att jag inte klarat av att fortsätta vara nykter, säger Rasmus och fortsätter:

ANNONS

– Det har varit en kamp tidigare att vakna på morgonen, men det har ändrats nu. Enda belöningen innan, förutom droger, var att få gå och lägga sig. Men nu är det tvärtom. Jag är nyfiken och glad istället.

Efter skivsläppet hoppades Rasmus hinna med lite ledighet, men eftersom Avantgardet är sitt eget skivbolag och sköts på egen hand har det blivit en hel del jobb ändå efter släppet och nu börjar turnén. Men det är inget Rasmus sörjer.

– Det ska bli så himla kul att ge sig ut, jag hoppas att publiken kommer att gilla det. Varje spelning ska bli unik.

ANNONS