Jonas Gardell har tidigare agerat "schlagerprofessor" i Melodifestivalen, då förklarade han bland annat hur man når framgång i tävlingen – råd som han nu inte följer. "Den bryter mot i stort sett alla regler som finns för en framgångsrik 'Mello'-låt. Förutom tonartshöjningen – det är en riktig rackabajsartonartshöjning på slutet", säger han om sitt bidrag "Det finns en väg".
Jonas Gardell har tidigare agerat "schlagerprofessor" i Melodifestivalen, då förklarade han bland annat hur man når framgång i tävlingen – råd som han nu inte följer. "Den bryter mot i stort sett alla regler som finns för en framgångsrik 'Mello'-låt. Förutom tonartshöjningen – det är en riktig rackabajsartonartshöjning på slutet", säger han om sitt bidrag "Det finns en väg".

Gardell vill skänka tröst i Melodifestivalen

Jonas Gardell har gjort allt i Melodifestivalen – förutom att tävla. Men nu har det till slut blivit dags.

ANNONS
|

När Jonas Gardell presenterades som en av artisterna i årets Melodifestival var det både överraskande och helt naturligt. För trots att han aldrig har varit med i tävlingen är författaren, dramatikern och artisten ändå tätt förknippad med den.

- Jag har lett finalen, jag har gjort pausunderhållning i tre år och jag har skrivit "Livet är en schlager", både långfilmen och musikalen, så jag är ju en schlagerkille, säger Jonas Gardell.

ANNONS

Han har förstås blivit erbjuden att tävla i Melodifestivalen tidigare men alltid tackat nej. Bidraget som han ställer upp med, "Det finns en väg", har varit aktuellt flera gånger.

- Den har röstats fram som högst i sin klass av juryn i alla år. Det är ju lite olika kategorier och jag tror att jag tillhör kategorin "svenska klassiker" vilket är ett kodord för "äldre artister".

Ny show

När låten först blev erbjuden en plats var det mitt under "Torka aldrig tårar utan handskar"-perioden och Jonas Gardell ville inte att något skulle stå i vägen för det projektet. Först nu passade det.

- Eftersom jag så hemskt gärna vill ha med låten i min nästa show, jag kommer att bygga showen runt den, så tänkte jag att om jag någon gång ska vara med så är det i år.

ANNONS

Han beskriver "Det finns en väg" som en "riktig låt". Förhoppningen är att den ska skänka tröst.

- När det har skitit sig, när du har gjort det där riktigt dumma, det där du tror att "det här går inte att reparera", det mest oförlåtliga. Då är det enkla budskapet att det finns en väg ut ur rädslan, ut ur skammen, och att det finns ett löfte om att du kommer att komma fram. Du är inte ensam, det här kommer du att fixa.

Dissar sina chanser

Jonas Gardell säger att det viktiga är att nå dem som behöver höra låten. Hur det går i själva tävlingen är inte särskilt viktigt och han säger gång på gång att han troligen är chanslös i den moderna Melodifestivalen.

När han gjorde mellanakten "schlagerprofessorn" häromåret konstaterade han att artister som Charlotte Perrelli, Martin Stenmarck och Christer Lindarw missade finalen – trots att de är folkkära och i flera fall har vunnit hela tävlingen.

- Då sa jag, vilket jag tror stämmer, att "Mello" är lite som ett bröllop. Vi tycker om att det kommer gamla kära fastrar och morbröder men sedan vill vi helst att de ska lämna festen tidigt, säger Jonas Gardell.

ANNONS

- Nu ska jag inte dissa mig själv för mycket. Jag tycker att låten är fantastisk och att den är värd att komma till finalen, men jag har också respekt för att det ska mycket till för att det ska bli så.

"Brandbomber"

Han tror att låten och numret kommer att sticka ut under deltävlingen i Göteborg – det blir väldigt lite explosioner, moderna beats, glitter och glamour.

- Det är egentligen bara ett alldeles för långt men vackert pianointro och sedan sjunger jag den här lilla sången. Sedan händer det faktiskt inte så mycket mer. Men jag tänker att många andra kommer att ha brandbomber och genomskinliga pianon som släpps från himlen.

Melodifestivalens andra deltävling sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.

TT

Fakta: Jonas Gardell

Född: 1963 i Täby.

Bakgrund: En av Sveriges mest breda och framgångsrika kulturutövare. Verksam som artist, författare, dramatiker och komiker sedan sent 1970-tal, bland annat känd för filmer som "Pensionat Oskar" och "Livet är en schlager" samt bok- och tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar".

Aktuell: Debuterar som tävlande artist i Melodifestivalen med bidraget "Det finns en väg" under deltävlingen i Göteborg.

Fakta: Startfältet i Göteborg

1. Samir & Viktor: "Shuffla"

2. Ida Redig: "Allting som vi sa"

3. Jonas Gardell: "Det finns en väg"

4. Margaret: "In my cabana"

5. Stiko Per Larsson: "Titta vi flyger"

6. Mimi Werner: "Songburning"

7. Liamoo: "Last breath"

ANNONS