Platsen för brottet. Det var i den här övergivna industrilokalen som Anders Ahlberg och Anna Östh spelade in ”Det räcker nu!”. Men i filmen finns det inte plats för skratt eller leenden.
Platsen för brottet. Det var i den här övergivna industrilokalen som Anders Ahlberg och Anna Östh spelade in ”Det räcker nu!”. Men i filmen finns det inte plats för skratt eller leenden.

Yrkesmördare med svåra relationsproblem

Två yrkesmördare lever ihop och diskuterar jämställdhet – under pistolhot. Vi möter dem i den halländska kortfilmen ”Det räcker nu!” som till helgen visas vid Göteborgs filmfestival.

ANNONS
|

Jag träffar filmarna Anders Ahlberg och Anna Östh mitt i en scenografi som vi har sett i många action-filmer genom åren: en övergiven och utkyld industrilokal, dunklare än dimma med rostiga rör, gamla lastpallar och några bänkar utspridda.

Det är på sådana platser som slutstriden brukar stå.

– Nedgångna miljöer kan verkligen vara snygga, säger Anders.

– Ja, men det var kallt när vi spelade in. Jag låg mycket på golvet och blev förkyld, säger Anna.

Vi befinner oss i en byggnad vid Laholmsvägen i Halmstad, där Bertils konststen höll till en gång i tiden (ni minns väl Påskö-statyerna som vakade över stadens infart?).

ANNONS

I dag ägs lokalen av företaget Rex som förra vintern lånade ut den till Anders och Anna. Resultatet blev ”Det räcker nu!”, en actionkomedi som ska visas tre gånger vid den stundande filmfestivalen i Göteborg.

Från början hade paret tänkt spela in filmen hemma i Steninge.

– Men vi bor på 27 kvadratmeter och det blev för trångt, säger Anders – och man förstår vad han menar när man ser den färdiga filmen.

För under den 11 minuter långa ”Det räcker nu!” hinner de två huvudpersonerna stycka lik, torka blod, leta efter en större penningsumma, kasta kniv och såväl hota som skjuta på varandra med pistol. Med mera.

Anders och Anna, som träffades på filmlinjen vid Katrinebergs folkhögskola för några år sedan, har gjort filmer tidigare, och den här gången ville de prova en ny genre: action.

– Jag har aldrig varit så intresserad av sådana filmer, men det verkade kul att få göra stunts och explosioner – trots en låg budget, säger Anders.

Duon engagerade några vänner från skolåren vid Kat­rineberg till filmteamet, medan de själva spelade yrkesmördarna Conny och Carina. De lever ihop men har, som så många andra par i dagens samhälle, svårt att uppnå en jämlik relation.

ANNONS

Conny klagar bittert över att Carina bara behöver mörda medan han får jobba mycket hårdare. Han ska stycka lik, säkra spår, städa upp och dessutom fixa mat och tvätt. ”Och sen vill du dessutom ligga med mig”.

Varför är det mannen som sliter mest i hemmet? Det är väl inte så realistiskt?

– När vi började skriva manus skulle kvinnan vara den förtryckta. Men när vi vände på storyn så blev den bättre och det uppstod intressanta samtal i filmteamet, säger Anna.

Den blodbestänkta diskussionen om jämställdhet förs under pistolhot och inkluderar spektakulära actionscener, som när Carina slår en frivolt över en bil.

– Men det är Li Wigby från Halmstad frigymnaster som slår volten egentligen, med hjälp av en trampolin och en höjdhoppsmatta som vi sedan redigerade bort, säger Anders och tillägger:

– Det är roligt att filma action men det tar en fruktansvärd tid, om man ska få det bra.

Men den mödan känns kanske motiverad, nu när filmen visas i Göteborg?

ANNONS

– Ja, absolut. Det är väldigt roligt för alla inblandade, säger Anders.

Han och Anna ska åka till festivalen och i övrigt fortsätter de att jobba med olika projekt. Det är en blandning av betalda uppdrag och egna manusidéer som kanske kan bli något...

Yrkesmördare har tydligen svårt att kombinera jobb och kärlek. Men hur fungerar det för fria – det vill säga fattiga– filmare, som dessutom bor så trångt?

– Vi sitter ofta hemma och skriver samtidigt bägge två i stugan. Men det går bra, ännu så länge.

”Det räcker nu!” har premiär vid filmfestivalen i Göteborg, på lördag 30 januari klockan 20.00 på biografen Bergakungen 4. Filmen som är en del i programmet ”Svenska bilder 3” visas även på måndag 1 februari klockan 15.00 på Haga 1 och på onsdag 3 februari klockan 10.00 på Haga 1.

Filmen har fått stöd från Birgitta Olsson vid Film i Halland och Katrinebergs folkhögskola.

Musiken i filmen är gjord av Stefan Isebring och Joakim Öst.

ANNONS