Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Simon Vahlne nöjd med visningen på Cannesfestivalen

Varbergskortfilmen "Fight on a swedish beach" blev utan pris på årets Cannesfestival. Nu satsar regissören Simon Vahlne på en långfilm i högstadiemiljö.

I söndags delades priserna ut vid Cannesfestivalens avslutande gala. Guldpalmen gick otippat nog till "I, Daniel Blake" av britten Ken Loach, medan kortfilmspriset tilldelades spanska "Timecode".

– Jag har inte sett Loachs film, men jag såg alla tävlande kortfilmer och "Timecode" var den roligaste och en värdig vinnare. Men jag är stolt och glad över att "Fight on a swedish beach" stack ut mest, berättar ex-varbergaren Simon Vahlne på väg till flygplatsen.

På vilket sätt gjorde den det?

– På alla sätt. Den har mer komplexa scenerier med väldigt många aktörer, ungefär 30 talroller, men bara två professionella skådespelare. Och alla andra kortfilmer hade mer klassiskt bildberättande

Vad fick ni för reaktioner?

– Premiären gick bra och det var kul att se filmen med publik för första gången. Många har sagt att de gillar filmen, men det kändes som att åskådarna kanske blev lite chockade eftersom den var så annorlunda jämfört med de andra tävlingsbidragen.

Såg du några filmer i Cannes som imponerade på dig?

– Nej, inget som fastnade. Och det lovar ju gott. Men jag såg filmer baserat på mitt schema, med två möten eller mingel om dagen.

Hur är det annars att vara på en så stor filmfestival?

– Det är intensivt och alltid spännande att vara på en plats som man bara har sett på bild. Det är en hel del lyx och jag har sabrerat (huggit av) en champagneflaska för första gången, men som kontrast bodde jag på ett budgethotell.

Din regiassist Albin Glasell var väl inte med i Cannes?

– Nej, men fyra andra varbergare som syns i filmen, Pirjo och Stefan Holmberg och så mina gamla grannar Elisabet och Bertil Röjgren.

Vet du när "Fight on a swedish beach" visas nästa gång?

– Nej, vi väntar från svar från andra festivaler. Vi räknar med en svensk festivalpremiär och sedan blir den viktigaste visningen i Varberg någon gång i sommar för alla som var med under inspelningen.

Vad har du för nytt på gång?

– En långfilm i högstadiemiljö, som vi ska börja filma ganska snart. Den har en koppling till Varberg, men mer kan jag inte säga just nu.

Jag såg dig i kortfilmen "Hopptornet" av dina kollegor Axel Danielson (producent) och Maximilien Van Aertryck (fotograf), som vann Startsladden på Göteborgs filmfestival och som visar personer som hoppar från tio meter ner i en bassäng. Hur var det?

– Det var hemskt. Jag gjorde det bara för deras skull och tänker inte göra om det.

MEST LÄST