Aktuell dystopi. I januari nästa år visas Metropolis i en ny version, med tidigare okända scener och till musik av Götenborgssymfonikerna.
Aktuell dystopi. I januari nästa år visas Metropolis i en ny version, med tidigare okända scener och till musik av Götenborgssymfonikerna.

Metropolis med levande filmmusik

Göteborgs symfoniker ackompanjerar en helt ny version av stumfilmsklassikern Metropolis i Scandinavium 29 januari. Filmen är kompletterad med tidigare försvunnet material som hittats i Argentina.

ANNONS
|

Metropolis som du aldrig sett filmen förut. En helt unik premiär äger rum i Göteborg den 29 januari 2016, då Fritz Langs science fiction-äventyr framförs i Scandinavium.

Den kultförklarade 1920-talsfilmen är nu kompletterad med extramaterial som upptäcktes på Museo del Cine i Buenos Aires 2008. Fyndet ledde till en restaurering där de två tidigare versionerna av filmen, från 1988 och 2001, försetts med nya scener ingen tidigare visste fanns.

Metropolis i nyskick uruppfördes på en utomhusvisning under Berlin filmfestival 2011, men har aldrig tidigare visats i Sverige.

Gottfried Huppertz original - musik framförs live vid filmvisningen i Scandinavium av Göteborgssymfonikerna, under ledning av den framstående tyske dirigenten Frank Strobel.

ANNONS

– Vårt samarbete med Göteborgs filmfestival känns oerhört kul, säger Symfonikernas vd Sten Cranner, själv Fritz Lang-fantast och redan nu märkbart uppspelt inför filmvisningen.

Metropolis är en tidlöst fängslande nattsvart samhällssatir om arbetslivet och grottekvarnen, och den innehåller för sin tid avancerade specialeffekter. Härskaren i Metropolis styr staten med järnhand, utnyttjar arbetskraft, och framstår som gravt empatilös. När hans son förälskar sig i aktivisten Maria som kämpar för arbetarnas rättigheter, låter härskaren till-verka en robotkopia av Maria som ska slå ner upproret.

Den banbrytande berättelsen har inspirerat en mängd senare filmer från Hitchcocks Vertigo till Star Wars, Bladerunner och Matrix.

– Vi är jätteglada för det här. Göteborgssymfonikerna är en institution med väldigt hög konstnärlig nivå, säger Jonas Holmberg, chef för Göteborgs filmfestival.

2017 fortsätter samarbetet mellan filmfestivalen och GSO. Då är planen att sätta upp Victor Sjöströms stumfilmsklassiker Körkarlen, efter Selma Lagerlöfs roman från 1912, med helt nyskriven svensk musik. Även här rör det sig om en jättekonsert på Scandinavium.

– Två plus två blir liksom fem när vi i orkestern får chansen att samarbeta med andra som tycker att det här är precis lika spännande som vad vi gör, säger Sten Cranner.

ANNONS

Kultförklarad science fiction från 1927.

I regi av Fritz Lang efter en roman av Thea von Harbou.

I dåtidens mest påkostade stumfilm presenteras en nattsvart dystopi. Där dväljs människorna i en tekniskt högutvecklad stat där klassamhället dragits till sin spets. Det översta skiktet lever i lyx medan arbetarna, som anses mindre värda, har förpassats till jordens djup. När de förtryckta inleder en motståndsrörelse låter regimen uppfinna en människoliknande maskin, ”Maria”, för att hålla arbetarna i schack.

ANNONS