Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Hon basar över dokumentärfilmshösten

Först: tar Silvana Imam till Varbergs torg

Den nyrekryterade projektledaren Ida Thorén är en varbergare som flyttade till Stockholm för tolv år sedan för att gå på Danshögskolan. 
– Det var först efter dansutbildningen jag insåg att det var projektledning jag tyckte var kul, säger Ida Thorén. 

Hon började göra olika projektledarjobb och kom snabbt i kontakt med filmvärlden. Hon arbetade för en stiftelse som arbetade med Sveriges filmarv i Solna, som producent på biografen Zita och med många olika filmprojekt däremellan. Det var längtan efter havet – och en enklare vardag med två små barn – som fick trettiotvååringen att flytta tillbaka till sin hemstad med familjen i våras. Hon arbetar nu delvis på Varbergs kommuns kulturförvaltning och delvis som projektledare för Doc Lounge på Teater Halland. 
– Målet med höstens program är att dokumentärfilmerna ska nå en ny publik. Det finns en stor bredd i programmet, både vad gäller var filmerna är gjorda och av vem, säger Ida Thorén. 
Säsongen inleds med utomhusbio. 
– Varbergs kommun och biografen Capitol brukar ju visa utomhusbio i Varberg. Det är väldigt generöst av biografen tycker jag. Att även dokumentärfilmen får ta plats i år är otroligt härligt, säger Ida Thorén. 
Filmtorsdagen på torget i Varberg börjar med familjefilmen "Vaiana" 15.30. Lokala kortfilmer visas med start 17.45. 19.30 visas Doc Lounges premiärfilm "Silvana – väck mig när ni vaknat". 21.20 visas ännu en kortfilm och 21.45 visas storfilmen "La La Land" som gjorde storslam på Oscarsgalan i våras. 
– Silvana Imam är en sådan härlig person. Hon är en ikon. Hon gick snabbt från underground till stor artist och som feminist, gay och antirasist har hon fått axla ett stort ansvar som talesperson och förebild. I dokumentärfilmen om henne får man även se personen bakom ikonen, och hur hon förhåller sig till rollen hon har tagit på sig. Det är en film vi gärna vill ge varbergarna, säger Ida Thorén. 
– Man ska förvänta sig något mer än en musikdokumentär. Det är en väldigt peppig film. Det finns en kärlekshistoria och ganska hög igenkänningsfaktor. Det är också ett tidsdokument om vad som hände 2014, säger Mika Gustafsson, en av filmens tre regissörer. 

Vem är då Ida Thorén som filmperson? Den bästa filmupplevelse hon har haft säger hon är hemma i soffan framför filmen "Mustang". 
– Den handlar om fem systrar i Turkiet. Även om man har hört många prata bra om en film kan det ändå finnas ett visst motstånd – orkar jag? Men "Mustang" satte sig verkligen djupt. Den handlar om systrar som vill leva livet, som inte vill låta sig begränsas. Den är som en modern "Virgin Suicides", i Turkiet. Den är jättestark. 
Vilken film vill du se härnäst? 
– Ruben Östlunds "The Square" är ju otroligt hypad nu. Den är jag spänd på att se. 
Vilken av höstens Doc Lounge-filmer är din personliga favorit?
– "Free Lunch Society". Den undersöker fenomenet medborgarlön som har införts på några platser i världen och vad som händer med människor när de inte behöver kämpa för hela sitt uppehälle. Den ger många kittlande tankar om framtiden, säger Ida Thorén. 

MEST LÄST