Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Filmare från Varberg prisades

Unga kreatörer tog hem priser på kortfilmsfestivalen PLAY och blir direktkvalificerade till Novemberfestivalen i Trollhättan.

I regionaltävlingen Play kortfilmsfestival i Halmstad tävlade 19 regissörer och 23 filmer om att kamma hem både priser och möjligheten till direktkvalificering till Novemberfestivalen i Trollhättan.  

Glad. Henrietta J:son Eskelin med sitt diplom. 
I klassen tungvikt vann Henrietta J:son Eskelin med filmen ”Chrysalis”. Trots att filmen redan visats vid filmfestivalen i Cannes, på Bio Capitol och på utomhusbion i Varberg var vinsten ändå oväntad.
– Jag sökte spontant till tävlingen. Jag visste inte vilken standard jag skulle förvänta mig, men väl där höll alla filmer hög kvalité. När de sade mitt namn och min film blev jag blev omtumlad i någon sekund innan det sjönk in, säger Henrietta J:son Eskelin, som pluggat manus/regi och läst till producent i Nya Zeeland.
Kortfilmen ”Chrysalis” är poetisk och har ett konstnärligt uttryck. 
– Den är utan konversation så allt berättande sker i bilder genom färgtoning, ansiktsuttryck och ljuden som finns med. 
– Den handlar om en kvinna som lever ensam och saknar sällskap, men så flyger en fjäril in som hon behåller som sällskap. 

Det finns en metaforisk betydelse i filmen, berättar Henrietta J:son Eskelin och menar att ens partner kan liknas vid fjärilen. 
– Om du försöker att tvinga någon att vara kvar hos dig sluter du handen och krossar fjärilen, du krossar förhållandet. Du måste våga hålla upp handen och lita på att personen vill vara där. 

Den andra filmen tog hem priset i mellanvikten av varbergsborna Linnéa Ljungblad, Ellen Carlsson Axberg och Emelie Koren för filmen I slutet av tunneln.
– Det känns otroligt kul! Vi blev glatt överraskade och det kändes nästan som en dröm. Det här är dessutom den första seriösa filmen vi gjort, så det känns verkligen helt obeskrivligt, säger Ellen Carlsson Axberg.
Filmen gjorde hon tillsammans med Emelie Koren, som ett projektarbete på Peder Skrivares skola.
Från de första skisserna på bildmanuset till dess sista bildrutan redigerats tog det ett år. 
– Projektet tog definitivt längre tid än vi räknat med, men med den fina respons vi fått så var allt värt det, säger Ellen Carlsson Axberg. Precis som i Henrietta J:son Eskelins film finns en konstnärlig touch. Filmer kretsar kring problem såsom miljöförstöring, ensamhet och psykisk ohälsa. 
– Men den är öppen för tolkning, och alla upplever den olika, vilket är häftigt! 
Musiken är bärande del i filmen och är specialkomponerad av Linnéa Ljungblad. 
– Jag har alltid velat göra filmmusik, men har aldrig gjort det innan, att få skapa utefter bilder som redan finns och fånga dem ännu mer, säger Linnéa Ljungblad, som pluggat musik i London.

Se filmen här: 

Att få ta hem priset på hela Novemberfestivalen hade såklart varit kul, tycker alla fyra filmmakarna.
– Det är absolut inget vi väntar oss då konkurrensen är tuff även där, men det hade ju varit helt fantastiskt, säger Ellen Carlsson Axberg. 
– Ett förtroende och en bekräftelse, men framför allt energiboost, säger Henrietta J:son Eskelin.
Linnea Ljungblad, Ellen Carlsson Axberg och Emelie Koren blev även tilldelade Filmhuspriset, Katrinebergs folkhögskolas/Filmresurscentrums- och Kultur i Halland - Films pris. 

FAKTA

Kortfilmsfestivalen PLAY är ett forum för filmare och filmintresserade med visningar av kortfilmsbidrag från unga halländska filmare.

Deltagarna tävlar i två olika ålderskategorier, såkallade viktklasser:
    Mellanvikt 16 - 19 år
    Tungvikt 20 - 26 år

Vinnarna i PLAY blir direktkvalificerade till Novemberfestivalen i Trollhättan och tävlar då mot tävlande från festivaler i andra  regioner.

KÄLLA: Region Halland

MEST LÄST