Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Falkenberg ska skydda hotad filmare

"Vi står upp för yttrandefriheten"

Falkenbergs kommun och Region Halland har länge pratat om att gemensamt ge en konstnär fristad i Falkenberg. I veckan tog kultur- och fritidsnämnden i Falkenberg ett beslut. Nu ska det bli av. Falkenberg är därmed den första kommunen i Halland att erbjuda en hotad konstnär en fristad. 
– Vi som kommun tar ställning och står upp för yttrandefriheten, säger Per Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, en nämnd som var enig i beslutet. 

Regionen och kommunen har kommit fram till att de vill ta emot en filmare. 
– I Falkenberg har vi både filmlinjen på Katrinebergs Folkhögskola och en ganska stark filmhistoria vad gäller regissörer och filmskapare. Så det finns bra förutsättningar att verka för den filmare som förhoppningsvis kommer. Dessutom är det spännande att vi skulle vara första svenska kommun att ta emot en filmare. De flesta som har tagits emot tidigare har varit författare, säger Per Johansson. 
Han och Destinationsbolaget, som har varit tillfrågat i processen, tror att detta skulle kunna sätta Falkenberg på kartan på många sätt. 
– Det skulle kunna ge väldigt många ringar på vattnet. Man skulle kunna involvera det i skolan och i fritidsverksamheten. 

Men han poängterar att politiken inte ska styra vad konstnären ska göra. 
– Det är viktigt att konstnären får verka fritt. Jag vill inte säga vad det ska leda till. Det är fel. Men jag tror att det kan leda till spännande diskussioner och möten. 
En kalkyl visar att åtagandet på två år, som går ut på att ge konstnären bostad och uppehälle, skulle kosta kommunen mellan 150 000 och 200 000 kronor. 

MEST LÄST