Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/21
ANNONS ▼

Falkenbergsfotograf på nya drömuppdrag

Reser till Spanien med stort klädföretag.

Fanny Nilsson började blogga när hon gick på högstadiet.
– Jag köpte min första systemkamera och ville göra något av bilderna. Det var ett sätt att uttrycka mig. Och så var det väldigt kul när man fick respons på det man gjorde, säger Fanny Nilsson.
För ett år sedan, när hon reste i Australien med sin pojkvän, vann hon tävlingen "Aussome job" som gjorde att hon under ett halvår fick betalt av hårvårdsföretaget Aussie för att instagramma åt dem. 
– Jag publicerade bilderna i deras kanaler och anpassade mig efter hur de ville ha bilderna. Det var inte min fotostil, men det var ett drömjobb. Jag fick betalt för att resa och fota. Det kändes väldigt lyxigt, säger hon. 

Under året som har följt har hon börjat kunna ta betalt för fler fotojobb. Hon har bland annat börjat fota bröllop. Förra året fotade hon fem stycken och i sommar har hon redan tio inbokade. 
– Men det kommer nya förfrågningar så jag tror att det blir fler. 
En bloggare, eller en influencer, som de kallas – de som jobbar med bloggar och andra sociala medier, kan få betalt av företag för att göra samarbeten med dem, och visa upp företagens produkter i sina kanaler. Så har Fanny Nilsson tidigare arbetat med Gina Tricot. I vintras kontaktade klädföretaget Fanny Nilsson och frågade om hon ville vara med i en intern tävling.
– Jag fick hemskickat ett badplagg och skulle göra en mood board.
Vinsten var att få följa med Gina Tricot till Spanien i vår, där företaget ska fota sin sommarkollektion, och fota back stage-bilder. Fanny Nilsson skickade in sitt arbete och fick snart veta att hon hade vunnit. 21 mars åker hon åter till varmare breddgrader för att jobba. 
– Självklart vill jag åka ner, trots att jag inte får något betalt, säger Fanny Nilsson. 

Bloggandet, som tidigare sågs som en hobby för tjejer, har under de senaste åren delvis professionaliserats. Fler ställer krav och tar ordentligt betalt för sitt arbete. 
– Jag vet att problemet finns, att många arbetar länge utan betalt för att uppdragsgivarna erbjuder ett "roligt jobb". Men jag är fortfarande i stadiet där jag vill tacka ja till så mycket som möjligt, få in fötter här och där, och få spridning av mina bilder, säger Fanny Nilsson. 
Vad gör du om fem år?
– Då fotar jag förhoppningsvis på heltid. Bröllop är jätteroligt. Sedan gillar jag att väva in sociala medier, att göra samarbeten med företag där man får fria händer.

Intresserad av fler bloggare? HN har tidigare besökt varbergaren Kristin Lagerqvist som bloggar på Elle Decoration under "Krickelin". 

Om Fanny Nilsson

Ålder: 21
Bor: Med familjen på Skrea Strand i Falkenberg. Snart flyttar hon och pojkvännen Daniel Eckhart in i ett hus som de nu renoverar. 
Yrke: Personlig assistent, fotograf och bloggare 
Favoritfotograf: "Angelica Swanström, hon är skitball. Hon får göra väldigt roliga samarbeten som jag själv hade velat göra. Jag gillar hennes stil, den är känslofylld och naturlig. Det är också hon som ska fota kollektionen för Gina Tricot i Spanien. Det är jätteroligt. Jonas Peterson är också en sjukt inspirerande fotograf." 

MEST LÄST