Svenska Akademien har kommit överens med Nobelstiftelsen om en ny, utvidgad Nobelkommitté. Ständige sekreteraren Anders Olsson ser det som ett genombrott. Arkivbild.
Svenska Akademien har kommit överens med Nobelstiftelsen om en ny, utvidgad Nobelkommitté. Ständige sekreteraren Anders Olsson ser det som ett genombrott. Arkivbild.

De utser nästa Nobelpristagare i litteratur

Svenska Akademien och Nobelstiftelsen har kommit överens om en ny Nobelkommitté med fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Bland nykomlingarna som ska föreslå nästa års Nobelpristagare märks författaren Gun-Britt Sundström och kritikern Kristoffer Leandoer.

ANNONS
|

Frågan om en ny, utvidgad Nobelkommitté har varit på tapeten sedan i början av juni i år. Enligt Dagens Nyheter krävde Nobelstiftelsen i ett brev till Svenska Akademien att en ny, självständig kommitté skapades, där ledamöterna inte skulle vara "direkt komprometterade av det senaste halvårets händelser".

Efter fem månader har man nu nått fram till en kompromiss. I den nya Nobelkommitté som påbörjar arbetet med att vaska fram 2019 års Nobelpristagare i litteratur ingår fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga.

Rätt riktning

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, säger i ett uttalande att beslutet att ta in nytt blod i Nobelkommittén är ett steg i rätt riktning.

ANNONS

"Invalet av många nya, fristående ledamöter innebär att ett avstånd skapas till det gångna årets händelser", säger han och fortsätter:

"Under början av nästa år behöver ett beslut fattas om Nobelpriset i litteratur ska kunna delas ut för 2018 och 2019. Nobelstiftelsen har tidigare kommunicerat att en förutsättning för ett ja från Nobelstiftelsen är att den Svenska Akademien tydligt är på väg att återvinna sin trovärdighet som Nobelprisutdelande institution."

Sundström och Leandoer

Akademiledamöterna är Per Wästberg, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och ständige sekreteraren Anders Olsson.

De fem som plockats in utifrån är litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, kritikern och förläggaren Henrik Petersen och författaren Gun-Britt Sundström.

Anders Olsson betecknar överenskommelsen mellan Akademien och Nobelstiftelsen som ett genombrott.

- I och med att Nobelstiftelsen är positiv till den här satsningen så innebär det att vi kan fortsätta att arbeta i lugn och ro inför nästa års pris. Det känns väldigt betryggande. Vi har kommit ett steg vidare i återuppbyggnaden, säger han till TT.

"Var inte negativa"

TT: Från början var Svenska Akademien inte så positiv till en ny Nobelkommitté. Vad fick er att ändra er?

ANNONS

- Vi var egentligen inte negativa till det. Vi var kritiska till föreställningen om att Nobelkommittén skulle vara autonom, eller självständig, gentemot övriga Akademien, vilket framhölls som ett krav eller ett önskemål från vissa håll. Men i och med att det ändå är Akademien som delar ut priset så har vi ingenting emot det här.

De fem sakkunniga har olika bakgrund och åldersspannet är också ganska stort mellan dem. Gun-Britt Sundström är till exempel 73 år gammal medan Rebecka Kärde är 27.

- Det är en ganska stor åldersskillnad, därför att vi ville ha både unga och äldre läsare i den här gruppen. Och det är tre kvinnor också, vi tyckte det var väldigt viktigt att balansera könsmässigt, säger Anders Olsson.

TT: Hur långt sträcker sig ledamöternas kontrakt?

- Tanken är att det ska vara tvåårigt. Det är alltså 2019 och 2020 det handlar om, säger Anders Olsson och förklarar att Akademien fortfarande ser den utvidgade Nobelkommittén som ett temporärt projekt.

ANNONS

TT: Hur mycket får de betalt?

- Jag vill inte säga något om arvoderingen mer än att alla får lika mycket. Vi har samma status, alla ledamöter som ingår i kommittén.

TT

Fakta: Nykomlingarna i Nobelkommittén

Gun-Britt Sundström:

Född 1945. Författare, kritiker och översättare. Debuterade 1966 och har gett ut ett flertal böcker, däribland ett antal barnböcker. Hennes mest kända bok "Maken" kom 1976 och räknas som en modern klassiker.

Kristoffer Leandoer:

Född 1962. Författare, översättare och kritiker. Debuterade som poet 1987. Bland hans verk märks bland annat samlingen skräcknoveller "Svarta speglar" från 1994 och "Huset som Proust byggde" från 2008.

Mikaela Blomqvist:

Född 1987. Litteratur- och teaterkritiker i Göteborg-Posten och Aftonbladet. Fick Svenska Akademiens kritikerpris om 100000 kronor 2018.

Henrik Petersen:

Född 1973. Litteraturkritiker för Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan, översättare, redaktör. Har tidigare arbetat för bokförlaget Modernista.

Rebecka Ahlberg Kärde:

27 år. Litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Fick Svenska Akademiens kritikerpris om 100000 kronor 2018.

ANNONS