Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Tina Nordströms bransch blir aldrig mättad

När hon slog igenom som tv-kock i början av 2000-talet var det gott om plats på det gastronomiska himlavalvet. I dag tänds ständigt nya stjärnor, men Tina Nordström står trygg på sin grund. Hon har nyligen släppt kokbok nummer elva – och den 9 november kommer hon till En kväll för boken.

Vi är många som minns när Mat-Tina slog igenom 2001. Hennes chosefria sätt gick rätt genom rutan och snart kom kokböckerna – och fler tv-program. 16 år efter debuten, i samband med årets bokmässa, släpptes ”Tinas kök – grunderna, genvägarna och mina bästa recept” och även bakom den finns en tydlig tanke.

– Vem som helst kan sammanställa ett gäng goda recept och några fina foton. Men jag vill ha en anledning till varför jag gör en bok, och den här gången har jag fokuserat på basen, det grundliga och det pedagogiska, säger Tina och förklarar:

– För mig är begreppet ”koka kort med vatten” fullständigt självklart, men det är det inte för alla. Pedagogiska matbilder kräver också kreativitet och planering, speciellt om målgruppen är bred. Och den här boken riktar sig till alla som tycker om att laga mat: unga och gamla, studenter och äldre, hemmakockar och nybörjare.

Tina har haft en synnerligen hektisk höst, så intervjun får göras på telefon. När vi ringer upp befinner hon sig i köket som hon hyr i Ramlösaparken i Helsingborg. Hon har precis skjutsat in en plåt med saffransbullar i ugnen, de ska vara med i en folder hon gör tillsammans med City Gross.

– Jag jobbar med många företag, men allt har en gemensam nämnare: det vi gör tillsammans ska inspirera och skapa intresse för den goda maten.

Dock handlar det inte alltid om det vi faktiskt äter. Sedan flera år har Ekelunds linneväveri i Horred en kollektion där textilierna bär namn som ”Tinas bestick” eller ”Tinas höst”.

– Det samarbetet bottnar i att jag är så ljudkänslig. Jag gillar inte slamret som uppstår när du sätter ner porslin på ett kalt bord, utan jag vill lägga på en vacker duk, säger Tina som också har satt sitt namn på en ny köksserie med kryddkvarn, fat, mortel, kannor, brickor, underlägg med mera.

– Den lanseras nu i höst, på Cervera, och jag hoppas att den ska spegla min känsla för det som är rejält och gediget. Mitt eget kök är inte ett dugg flådigt, där finns ingen induktionshäll eller stora rostfria köksmaskiner – där finns inte ens en diskmaskin.

I somras fyllde Tina 44 år och är en av dem som varit med längst i branschen, i alla fall om man tänker på den era som inleddes i början av 2000-talet.

– Då började vi tävla i mat och efter det kom alla tv-programmen. Det blev så jädra stort, det är ju fortfarande en jättesnackis som har lagt ett gigantiskt matmoln över oss alla, konstaterar Tina och tillägger:

– Det är givetvis fantastiskt, men det kan också vara tufft för den som vill etablera sig i dag. De sociala medierna har gjort det lättare att nå ut, men det gör också att din tid i rampljuset kan bli väldigt kort. Ena dagen höjs du till skyarna, nästa dag är du väck.

Att det hela tiden kommer nya kockar som slåss om uppmärksamheten, tv-tiden och konsumenternas pengar är inget som oroar Tina. Hon känner sig trygg och vet att hon har en gedigen grund att stå på – ”du vet, jag har ju varit med sedan blåkopiornas tid, ha ha.”

– Jag gillar den där ”allt är möjligt”-mentaliteten som finns nu, eftersom det är så jag själv förhåller mig till mat. Samtidigt är det min roll att stå för den kunskapsmässiga bottnen. Det finns inga genvägar till en riktigt god bearnaise och jag tycker att man ska vara noga med begreppen: vegetariska köttbullar finns inte, det faller på sin egen orimlighet.

Tempot i branschen har också stegrats, men Tina jobbar aningen färre timmar än tidigare. Något som är fullt logiskt, menar hon:

– På de här åren har jag fått två barn, jag har skaffat hus och hund. Det innebär att jag får prioritera min tid på ett annat sätt. Men det är ju inget konstigt, det är som det ska vara, säger Tina.

Hon är själv uppvuxen i en restaurangfamilj. I flera år drev hennes föräldrar värdshuset i Ramlösaparken i Helsingborg, och som liten bodde Tina i det 1800-talshus där hon i dag har sitt kök och skapar många av sina recept.

– Det mesta kretsade kring mat i min barndom, det var många julbord, ålagillen och gåsamiddagar. Och jag fick lära mig hur viktigt det är att ge service, att kunna prata med alla typer av människor.

Och kanske är det den sociala förmågan som har banat väg för tv-karriären. Den senaste satsningen är ”Tina i fjällen” för TV4, där hon bjuder in kändisar till en jaktvilla utanför Åre i Jämtland. Förutom matlagningen blir det utflykter i fjällvärlden, som Tina och hennes familj har kommit att älska.

– Vi har ett hus i Härjedalen, som min man och jag hittade när vi var ute och red. Det var för tolv år sedan, så man kan säga att det är jag som har tagit tv till fjällen och inte tvärtom.

Att laga mat utomhus, ofta i bister vinterkyla, är något som Tina numera är helt bekväm med.

– När jag för många år sedan gjorde program för amerikansk tv i Sverige och Norge var vi ute hela tiden. Då blir det ganska begränsat, till exempel finns ju ingen ugn på fjället, säger Tina och tillägger att ”men har du bara rent kol, kan du grilla kött direkt på”.

I början av nästa år kommer fyra nya program från norr, två från Svalbard och två från Lofoten.

– Vi har varit mycket i Reine, en liten ort på Lofoten. Det är så otroligt vackert, det går nästan inte att beskriva.

På frågan om Tina tycker att hon har ett signum, så är det inte för någon speciell typ av mat, ”jag lagar ju allt”. Hon framhåller i stället sin personlighet och det hon vill säga med sin kokkonst.

– Jag tycker om det det lekfulla, det enkla och vardagliga. Så om jag har något signum så är det nog det.

Tina Nordström

Bild: Lennart Weibull

Ålder: 44 år.

Familj: Maken Martin, barnen Albin, elva, och dottern Elsie, snart nio.

Bor: Hus i Helsingborg.

Aktuell: Med sin elfte kokbok, Tinas kök - grunderna, genvägarna och mina bästa recept.

Vann 2008: Let’s dance i TV4.

Tv-program (i urval): Mat (med Tomas Tengby), New Scandinavian Cooking, Tinas mat, Tinas cookalong, Sveriges yngsta mästerkock, Tina på besök samt Tina i fjällen.

Böcker (i urval): Tinas mat, Tinas kök, Tina, En matresa genom Sverige, Jättegott Tina, Tinas recept för unga kockar, Tina Nordstroms scandinavian cooking, Tina - hur du enkelt lagar min allra godast mat, Tinas helg, Tinas sommar.

6 favoriter: 

Pepparkvarnar: ”Älskar formen, midja och en kjol att hålla i.. låter kanske lite fel... men många pepparkvarnar har kvinnliga former :-)

Rabarber: ”Doppa i socker... så så lätt”.

Uppläggningsfat i stället för skålar: ”Man ser allt, krispigt och tydligt.”

Att gå på loppis: ”Saker som har historia hamnar i mina skåp.”

Den amerikanska kocken Julia Child (1912-2004): ”För rösten och envisheten.” 

Livet i fjällvärlden: ”Magi.” 

MEST LÄST