Sex frågor till Annica Wennström

Författaren är aktuell med ungdomsromanen Bänkad, den första i en planerad trilogi om Sebastian som går i åttan och på fritiden är en skicklig fotbollsspelare.

ANNONS
|

Du har skrivit deckare och på senare år historiska romaner. Hur fann du och Sebastian varandra?

–Sebastian ville verkligen bli skriven. Jag älskar fotboll, jag har spelat själv, och jag har barn som också älskar fotboll. Jag fick en smärre chock när jag insåg hur barn- och ungdomsfotbollen har utvecklats, mot tidig utslagning, och hur den sorterar bort barn på väldigt oklara grunder. Sebastian ville bli berättad för att ge röst åt många ungdomar som jag har mött. De känner sig övergivna, ensamma och tycker inte att de duger.

Varför har det blivit så?

–Det finns två sidor av ungdomsidrotten. Å ena sidan är klubbarna mer medvetna om hur de borde bedriva barn- och ungdomsverksamhet. Å andra har tidsandan och en stark individualisering gjort att det blivit ett hårdare klimat. Klubbarna har ofta en stark värdegrund som det talas om, men tyvärr har de dubbla agendor och jobbar tvärtom.

ANNONS

Sebastian spelar i ett lag med en solidarisk tränare, alla som tränar får spela matcher. Men lagandan förändras när en ny spelare börjar i laget och hans pappa ska hjälpa till med träningen. Har du sett sådana förvandlingar på nära håll?

–Allt i Bänkad har hänt, jag har fått berättelser av barn och ungdomar på olika platser i Sverige. Sebastian är den som ser vad som håller på att hända med laget och då lyckas den nya tränaren vända laget emot honom. Sebastian blir utsatt för trakasserier och mobbing.

Även Sebastians pappa sätter press på sin son. Hur ska en fotbollsförälder vara?

–En bra förälder ska ta ett steg tillbaka, skjutsa, tvätta kläder och fixa matsäcken, men låta barnens egen drivkraft vara det som bestämmer nivån. De allra flesta barn är inte ett dugg intresserade av att bli bäst, de vill ha roligt tillsammans. Den sociala biten är viktig för dem, jargongen, att åka på turneringar, sitta i bussen, allt runt omkring fotbollen.

Är Bänkad ett debattinlägg?

–Jag skrev den för att det inte fanns något skrivet om detta, ungdomsböcker om idrott handlar om att vinna eller förlora matcher. Jag ville lyfta en helt annan fråga, den psykosociala miljön, vad som händer med barn och ungdomar själsligen när de blir utsatta för det här klimatet.

ANNONS

Hur vill du se ungdomsidrotten?

–Ingen ledare vet vem av en 11-, 14- eller 15-åring som kommer att bli elitspelare. Tränarna borde vattna i alla krukor, man vet aldrig var det kommer att blomstra.

ANNONS