Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Roxvall och Persson har startat eget förlag

Nu släpps första reportaget – "som en P3-dokumentär i bokform"

Utrikesjournalisten Anna Roxvall från Träslövsläge har synts flitigt i Varberg den här våren. I januari vann hon Lasse Didings Robespierrepris. I början av april tog hon emot det på Varbergs Teater. I april föreläste hon också på Campus Varberg, om hur det är att jobba som journalist i oroliga länder. 

Nu är hon aktuell igen. Hon har under flera år arbetat tillsammans med fotografen Johan Persson (som 2011 fängslades i Etiopien med kollegan Martin Schibbye). Nu har de startat Myteri Förlag tillsammans, ett förlag som ger ut reportageböcker. De beskriver formatet som "djuplodande, men lättillgängligt – som en P3 dokumentär i tryckt form". 
Den första boken släpps fredagen 26 maj. Den handlar om Burundi, det lilla afrikanska landet som våren 2015 hamnade i strålkastarljuset när presidenten planerade att ställa upp för omval till en tredje mandatperiod, mot konstitutionen, och det bröt ut stora folkliga protester. Det började väckas hopp om en demokratisk reformation. "Men så börjar huvudstaden skaka av explosioner. Om morgonen flyter liken i floden", skriver journalisterna i en informationstext om boken. 

"När folk väl har börjat döda varandra är det svårt att få dem att sluta", är den första i en serie som heter Inifrån. Den kommer närmast följas upp av "Västsahara inifrån". 

Lite om Anna Roxvall

  • Ålder: 33 år
  • Uppväxt: Träslövsläge
  • Bor: Stockholm
  • Gör: Frilansande utrikeskorrespondent, författare
  • Familj: Man och två barn, 4 och 5 år
  • Aktuell: Har tilldelats Robespierrepriset och Nils Horner-priset 2017. Släpper 26 maj en ny bok, "Inifrån Burundi" på det nystartade förlaget Myteri Förlag. 
  • Övrigt: Var under gymnasietiden Ungdomsreporter på Hallands Nyheter
MEST LÄST