Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

AM2
Författare. Anne-Marie Schjetlein bodde tills nyligen i Halmstad.

Ny roman med mord i Halland

Sjukhuset i Varberg och ett kärleksnäste i Falkenberg finns med i "Döden den bitterbleka".

Huvudperson i Anne-Marie Schjetleins andra deckare är kirurgen Andreas Nylund på Halmstads sjukhus – där författaren själv och hennes sambo arbetade tills för två månader sedan, när de flyttade till Stockholm.

- Det känns verkligen som ett rätt beslut, det är lättare för mig som författare att vara där uppe, säger Anne-Marie, som numera är timanställd kompetensutvecklare på Danderyds sjukhus och författare resten av tiden.

Debutromanen "Döden kvittar det lika" kom för två år sedan och har hittills sålts i 6 000 exemplar. I uppföljaren börjar Andreas tro på livet igen, ett år efter att hans fru har mördats. Men då försvinner en av hans båda små söner spårlöst.

– Vänta bara, i tredje boken råkar Andreas själv riktigt illa ut…

Under skrivandet av "Döden den bitterbleka" drabbades Anne-Marie Schjetlein av stor sorg när både hennes föräldrar gick bort ganska tätt inpå varandra. Författandet tog lite andra vägar en tid.

Anne-Marie tillät sig att sörja, skrev då och då när hon orkade, och tyckte knappt att hon fick något alls ur sig vid datorn.

- Och sen upptäckte jag att jag faktiskt hade gjort ganska mycket.

Anne-Marie jobbar alltid på flera parallella spår samtidigt och skriver aldrig kronologiskt. Redan från början vet hon vad som ska hända i boken, så när det dyker upp någon idé kring ett av de olika kapitlen kan hon lätt hoppa till rätt ställe i datorn och skriva.

Hon tycker att hon har bra koll på sina romanfigurer även om de ibland gör som de vill.

- När jag satt och gick igenom manus upptäckte jag att en av huvudpersonerna gått och lagt sig att sova när jakten pågick som värst, så då fick jag faktiskt säga åt honom att kliva upp och skärpa sig, haha!

Fakta: Anne-Marie Schjetlein

Ålder: 52.

Familj: Sambo med Johan Engdahl. Sonen Gabriel, 21 och dottern Josefine samt Johans dotter Saga, 14 år.

Bor: villa i Österskör, nordost om Stockholm.

Om "Döden kvittar det lika": 6 000 sålda exemplar.

Om "Döden den bitterbleka": "Andreas har levt på helspänn sedan hans fru mördades, men börjar slappna av och är på väg in i en ny relation. Då börjar det komma in skadade små pojkar till sjukhuset och ett pedofilrykte börjar spridas i Halmstad. Samtidigt försvinner en av hans söner. Petra som dödade hans fru har hotat ge sig på hans familj om han gick till polisen. Kan det vara hon som har med detta att göra..?

Om trean: "Den är redan på gång, och i den råkar Andreas själv väldigt illa ut".

MEST LÄST