Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Kan barnen säga nej vid övergrepp?

Varbergarens bok om sexövergrepp ges ut igen

I mitten av 00-talet skrev Varbergsförfattaren Marie Rydell barnböckerna om Kråke. Genom böckerna lärde barn sig om viktiga saker – som trafik- och badvett till exempel.
– En mamma kontaktade förlaget och bad om en Kråkebok som tog upp ämnet sexuella övergrepp mot barn. Hon menade att det är lika viktigt för ett barn att veta vad som inte är okej när det kommer till den egna kroppen, och att kunna säga nej, som att inte gå ut i gatan eller gå för långt ut i vattnet, säger författaren Marie Rydell.
– Och hon hade ju helt rätt, fyller hon i.

Så boken skrevs. En fristående bok som heter "Vilda säger nej!".
– Först fick jag researcha. Sexuella övergrepp är kanske inget man har jättemycket erfarenhet av, säger Marie Rydell.
Tillsammans med personal från barn- och ungdomspsykiatrin arbetade hon fram en historia. När boken kom ut 2006 var Marie Rydells egna barn i 5-6 årsåldern.
– Man tänkte så klart på vad som skulle kunna hända dem. Jag pratade med dem om det, men de tog det ganska coolt.
Marie Rydell tror att sexuella övergrepp är ett ämne som skrämmer vuxna mer än barn.
– Om barnen inte har råkat ut för något själva tar de informationen som vilken kunskap som helst. Som vuxen behöver man inte göra en stor grej av det. Och man behöver inte förklara allt in i minsta detalj.
Marie Rydell har tidigare jobbat, och jobbar nu igen, på förskola.
– Jag har hört riktiga ståpälshistorier. Ett barn fick den uppläst för sig och gick sedan och bar på boken i flera veckor innan barnet berättade för personalen om saker som hade hänt. Då gjorde boken verkligen nytta.
Förra julen la den tv-kända retorikern Elaine Eksvärd upp en bild på "Vilda säger nej!" på sitt Instagramkonto. Elaine Eksvärd har berättat öppet om att hon blev utsatt för sexuella övergrepp när hon var liten och arbetar aktivt för barns rättigheter.
– Jag var i Köpenhamn då och när jag kom hem var hela mailkorgen full. Jag hade ett restlager som vi började sälja av, men vi kom på att den kanske behövs igen.
World Childhood Foundation som var med och finansierade utgivningen första gången var med på tåget den här gången också.
– Det var inte mycket som behövde ändras i den gamla versionen när vi nu skulle uppdatera den. Däremot har statistiken över sexuella övergrepp mot barn ökat sedan dess.
I information som följer med boken, som finns för vuxna, framkommer det att 3345 fall av sexuella övergrepp mot barn under 15 år i Sverige anmäldes 2005. 2015 var siffrorna högre. Då polisanmäldes 5417 fall av sexualbrott mot barn under 15 år.
– Det känns jätteläskigt. Men det kan också vara att fler anmäler nu än då. Jag tror inte att så mycket har förändrats sedan boken kom ut första gången – att det är vanligare att prata om det i dag. Man är nog fortfarande väldigt försiktig.

Har du några råd till vuxna som vill prata med barn om sexuella övergrepp men inte vet hur?
– Det som är enklast är att prata om bra och dåliga hemligheter. Att förklara att det finns spännande hemligheter som är bra. Men att det inte är sant att man aldrig får berätta en hemlighet. Mår man dåligt av en hemlighet måste man berätta den. Det är ganska enkelt att börja där.
Utöver nyutgivningen ska boken översättas till norska. Den ges ut i grannlandet i juni. Och Marie Rydell fortsätter att skriva barnböcker.
– Om en månad kommer den tredje boken om William ut. Det är min femtionde bok. Det är lite stort.

MEST LÄST