Hitta guldkornen bland julens hårdaste klappar

Hårda paket regerar. Här tipsar kulturredaktörer på landets dagstidningar om guldkorn för stora och små: årets bästa böcker.

ANNONS
|

Per Kågström på Hallands Nyheter/Hallandsposten väljer:

1) ”Astronauten som inte fick landa” av Bea Uusma: Författarens succé med ”Expeditionen: min kärlekshistoria” har lett till att hennes debut från 1999 har uppdaterats. Det är en bagatell, men ändå en träffsäker historia om Michael Collins, mannen som inte nådde ända fram vid månlandningen utan hamnade ”on the dark side of the moon”.

2) ”En av oss” av Åsne Seierstad: Journalisten som tidigare har rapporterat från Afghanistan och Irak gräver nu där hon står, rakt ner i hemlandets djupaste avgrund. I boken följer hon massmördaren Anders Behring Breivik i spåren, från de första stapplande stegen till blodbadet på Utøya. En skrämmande resa in i isolering och galenskap.

ANNONS

Sara Kirudd, Bohusläningen:

1) ”Baka - steg för steg” av Annakarin Nyberg och Clara Lidström: Det här är en bakbok för barn och det görs tydligt redan i förordet - de vuxna måste lämna köket, och får bara tillkallas när hjälp behövs. Med stor lekfullhet presenteras klassiska recept, som radiokakan, och nyare, som hallonfluff.

2) ”Tilly som trodde att…”: Är ni inte bekanta med illustratören Emma Adbåge är det dags. Ihop med Eva Staaf har hon gjort en av årets bästa barnböcker. Berättelsen om Tilly och hennes kompis Tage är charmig och samtidigt samhällskritisk.

3) ”Hjärta av jazz” av Sara Lövestam: En perfekt julklapp till morfar eller tonårsdottern, eller varför inte dig själv? Det svänger och är varning för sträckläsning. Högstadietjejen Steffi möter den äldre jazzmusikern Alvar och vi får följa med i en uppfriskande berättelse om vänskap, musik och tuffa tider (nu och då). Gillar du inte jazz lär du göra det efteråt.

Gabriel Byström, kulturchef på Göteborgs-Posten:

1) ”Allt går sönder” av Chinua Achebe: En enastående roman som gavs ut redan 1958, men som ständigt förtjänar nya läsare. Författaren, som dog 2013, skildrar ett förkolonialt Nigeria utan sentimentalisering.

2) ”Partiledaren som klev in i kylan” av Daniel Suhonen: För den som är intresserad av politik erbjuder skildringen av socialdemokratin inifrån en flerstämmig sorgesång och en naken skildring av hur politik på högsta nivå kan gestalta sig.

ANNONS

3) ”Vi från Jedwabne” Anna Bikont: Polsk journalist skildrar massakern i byn Jedwabne 1941, då över 400 judar brändes levande. Bikont vänder också blicken mot samtiden och konfronterar den historiska skulden.

Sune Johannesson, Ystads A, Trelleborgs Allehanda, samt Kristianstadsbladet:

1) ”Kunskapens frukt” av Liv Strömquist: Ett seriealbum, en bok, en upptäcktsresa! ”Kunskapens frukt” är lärorik, intressant, granskande, ifrågasättande, rolig och viktig. Ämne: kvinnans könsorgan. Men lika mycket är det en studie om manlig historieskrivning och -styrning. Liv Strömquists bok bör inte bara ges till kvinnor.

Lena Kvist, Borås Tidning:

1) ”Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona” av Anneli Jordahl: Hudnära roman om en ung flickas liv i Östersund på 1950-talet, en viktig skildring av ett kvinnoliv bara någon generation bort. Mona är 16 när hon kommer till Östersund för att jobba i familj, 17 när hon blir gravid. En litterär lillasyster till den Augustbelönade Maj-trilogin.

2) ”Veterinären” av Gertrud Hellbrand: Episk familjekrönika om livet på en hästgård i Östergötland. Vi kommer nära människorna. Men de allra starkaste scenerna har faktiskt hästar och kor i centrum: det handlar om betäckning, förlossning och begravning av djur. En svensk samtidsberättelse som inte var skriven förut.

Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter:

ANNONS

1) ”Mördarens apa” av Jakob Wegelius: Vapensmuggling, exploderande båtar, kidnappningar och resor till exotiska länder. Allt finns med i Jakob Wegelius fantasifulla och Augustbelönade äventyrsroman ”Mördarens apa”. Berättelsen om gorillan Sally Jones börjar i det tidiga 1900-talets Lissabon. En perfekt högläsningsbok för hela familjen.

Jan Bergsten, NSD:

1) ”Glupahungern” av Andrea Lundgren: I Boden föddes år 1900 Eyvind Johnsson, Nobelpristagaren. Efter två romaner visar Andrea Lundgren att hon kan bli en lika stor berättare. Hon tar oss med in i en släktkrönika, vi får följa med ut i ett förflutet mytiskt Norrbotten, till djupskogen med anade monster och med den inre frossan och glupahungern. En underbar balansgång mellan saga och verklighet.

Susanne Holmgren, Sundsvalls Tidning:

1) ”I huvudet på Colin Fischer” av Ashley Edward Miller och Zack Stentz: Colin har Aspergers syndrom. Han tycker inte om när man tar i honom, har svårt att förstå skämt och teoretiserar allt: han hyr high school-filmer för att förstå vad som händer i klassen. Men hans logiska hjärna är oslagbar i andra sammanhang. Detta är en rolig och varm guide till ett ovanligt inre universum. Och det är bra, för förr eller senare kommer en Colin in i varje människas liv.

ANNONS