Från geologiforskare till kriminalförfattare

Följ C T Karlssons deckarskola här – steg för steg

ANNONS
|

15 juli anordnas Haverdals bokmässa för tredje året i rad. Ulrika Larsson från Akademibokhandeln i Halmstad, som också tipsar om böcker i P4 Halland, kommer prata om vikten av läsning och en lektör kommer finnas på plats. Besökarna kan lämna två sidor manus till henne att titta på och kommentera på. Dessutom finns 14 författare på plats. En av dem är Christine Karlsson som nyligen gav ut sin andra bok "Högt fall".

Hon har en bakgrund som forskare inom geologi och konsult inom management men allt ändrades på en semester i Västindien. Familjen seglade och hade ankrat i en bukt när det blev krabbsjö, då det kommer små vågor med jämna och ojämna mellanrum.

ANNONS

– Hela båten stod och stampade och jag har ryggproblem så jag hade svårt att ligga ner. Jag fick stå upp hela natten och rastlös som jag är började jag fantisera ihop historier och under den natten fick jag ihop tre böcker, säger Christine Karlsson.

Då hade hon precis startat en egen konsultfirma. Hon fortsatte med det i ett år efter den där natten på havet.

– Jag pendlade ner till Malmö och Lund. Till slut sa min man: "Ska du inte satsa på det du tycker är roligt?". Så då gjorde jag det.

Hon skriver en kriminaltrilogi som utspelar sig i Glommen där hon bor med sin familj.

– Jag är så lyckligt lottad att jag kunde prioritera skrivandet och leva på sparade medel.

C T Karlssons deckarskola:

Här kommer några få tips på hur du kan gå tillväga om du vill skriva en deckare. Det är så här jag gör när jag skriver Falkenbergsmorden. Det roliga med hantverket är att man aldrig blir fullärd och att man lär sig något nytt varje dag. Du bör börja med att bestämma dig för om du skriver för dig själv eller om du vill få ditt manus utgivet. Vill du dessutom bli utgiven på förlag behöver manuset vara unikt på något sätt och du som skriver behöver ha ett klart mål med ditt författande och en spännande story kring dig själv.

Generellt för alla genrer när det kommer till att skriva en bok är att gräva där du står. Med det menas att skriva om sådant du kan. Är du till exempel brandman är det ett mycket bra ämne att skriva om eller klä en karaktär med. Miljön du bor i eller känner väl till är ett utmärkt ställe att placera din berättelse i.

Här kommer fem skrivtips som är bra att hålla koll på om du vill skriva en deckare:

1. Persongalleriet: Bestäm dig för vem/vilka som är dina huvudkaraktärer. Vem och varför råkar de ut för ett allvarligt brott? Hur många karaktärer ska vara med i berättelsen? Lär känna dina karaktärer väl. Vad har de gjort i sitt liv? Hur ser deras sociala liv ut? Var bor de? Vad tycker de om att äta? Vad har de för fritidsintressen?

2. Spänningen: Bestäm dig för motivet, hur det/de allvarliga brotten begås (oftast ett eller flera mord). Vem råkar ut för brotten? Vem utför brotten? Introducera mördaren/brottslingen tidigt, gör ledtrådar tillgängliga för din läsare. Det är bra om det finns fler än en misstänkt.

3. Dialogen: Hur kommunicerar karaktärerna med varandra? Vad utmärker de olika karaktärerna i tal, kroppsspråk och kanske till och med odör?

4. Skaffa dig mycket bakgrundsfakta: Ta kontakt med polis, åklagare, advokat, cirkusdirektör eller någon annan som kan bidra med mycket information som passar till din berättelse.

5. Slutet: Det är lätt att hasta igenom slutet och ha bråttom i mål. Stanna då upp istället och var noggrann med det. Det är direkt tråkigt med ett slut där författaren haft alltför bråttom.

6. Bonuspunkt: Ha kul när du fantiserar och skriver ihop din berättelse och öva mycket.

Haverdals bokmässa –dessa författare kan du möta 15 juli:

Therese Loreskär

CT Karlsson

PeKå Englund

Christina Larsson

Birgitta Bergin

Ingrid M Rading

Johan Rockbäck

Erika Svernström

JO Salmson

Christoffer Carlsson

Kenth Hultqvist

Anne-Marie Schjetlein - Sara Olsson

Caroline Säfstrand

ANNONS