Nya påhitt. Partikelverb, som ”hitta på” och ”känna till” finns med som uppslagsord och flera namn på exempelvis länder har lagts till i nya SAOL som presenteras av Svenska Akademien i dag.
Nya påhitt. Partikelverb, som ”hitta på” och ”känna till” finns med som uppslagsord och flera namn på exempelvis länder har lagts till i nya SAOL som presenteras av Svenska Akademien i dag.

Fler ord och förklaringar i nya SAOL

Inte sedan 1950 har de nya orden i Svenska Akademiens ordlista varit så många som i årets upplaga. Flera av nyorden har kommit in på förslag från allmänheten.

ANNONS
|

Så gott som varje dag droppar det in ett par mejl i SAOL-redaktionens mejlbox.

–Inte så få nyord kommer från allmänheten, säger Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL-redaktionen.

Ett exempel är ordet funkofobi som kommer in i ordlistan efter bland annat en mejlkampanj av förbundet Unga rörelsehindrade. Men det kan också röra sig om enskilda personers förslag, till exempel föräldrar som hör sina barn uppfinna nya ord. Som ordet fickla, som betyder att leka med ficklampa. Detta ord kommer dock inte med i 2015 års ordlista.

–Men språkrådet hade med det som nyord när det dök upp. Vi brukar skriva till dem som skickar in ord som används i en trängre krets att försöka sprida ordet så kanske det kommer med i nästa lista.

ANNONS

SAOL-redaktionen följer noga språkdebatten, nya ordböcker och språkrådets nyordslistor. Men det som avgör om ett ord ska platsa i ordlistan är frekvensen. Till sin hjälp har redaktionen databehandlade autentiska textmängder från bland annat dagstidningar som jämförs med den senaste ordlistan.

–Vi ser hur språket har förändrats. Ett nytt ord ska vara i någorlunda allmänt bruk, annars tar vi inte med det. Och inte rena citat från engelskan, det ska vara lite anpassat till svenskan i alla fall. Ändringar kan också handla om ord som fått en annan stavning eller ett annat stilvärde.

Den fjortonde upplagan av SAOL är tjockare än den tidigare inte bara på grund av fler ord. Informationen är även utökats vad gäller böjningsuppgifter och betydelser.

–Många känner inte till andra ordböcker och då kan vi lika gärna ta med betydelsen i SAOL.

Nytt är också att partikelverb, som ”hitta på” och ”känna till”, tagits med som uppslagsord och flera namn på exempelvis länder har lagts till. Och så är rekommendationerna tydligare än i SAOL 13. Formuleringen ”hellre än” används oftare. Bland annat gäller det för ord som kan verka nedsättande, ”hellre rom än zigenare” till exempel. Ordet negerboll har dock helt försvunnit ur ordlistan.

–Det var många som inte tyckte det räckte med att rekommendera ett annat alternativ, och det är inte ett särskilt viktigt ord.

ANNONS

Att det omdiskuterade ordet hen kommer in i ordlistan är redan känt. Däremot blev det stopp för ordet facebook.

–Det är lite för engelskt, men googla finns med, det är lite mer svenskt .

Har du någon favorit bland nyorden?

–Ja, kanske regnbågsfamilj.

Innehåll: 126 000 ord, 9 000 har strukits, 13 000 har tillkommit.

Nya ord: bloggosfär, budgetstup, e-cigarett, förstelärare, förtidsrösta, kollektomat, landsbygdsminister, myrsteg, regnbågsfamilj, rutavdrag, selfie, skajpa, solsäker, twittra, vobba, överklassafari, hen.

Borttagna ord: alltbehärskande, alu-jobb, amalekit, bandstation, bastionssystem, bejakning, dispaschkostnad, inmalningstvång, lagutskott, muskötkula, planminister, själsart, tingsfrid

Nästa upplaga: beräknas komma om cirka tio år.

ANNONS