Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Fem besöker En kväll för boken

Det blir fem kvinnor vid En kväll för boken i år. Torsdag 9 november kommer Majgull Axelsson, Bodil Jönsson, Moa Herngren, Tina Nordström och Anne-Marie Schjetlein till Halmstads Teater.

Det blir ett brett spektrum och många teman som avhandlas vid årets stora bokmöte. Författarna representerar allt från romaner till deckare och faktaböcker om mat och tid.

– Det är en bra blandning av allvar och underhållning, säger Marianne Holm, politisk redaktör vid HP och konferencier på teatern.

Men det blir inga män på scenen – hur kommer det sig?

– Att få till uppställningen för En kväll för boken innebär ganska mycket pusslande. Vi vill ju också ha en bra mix vad gäller böckernas genrer och ämnen, och i år råkade det bli fem kvinnor på scen.

HP och Halmstads bokhandlare fortsätter envist att arrangera En kväll för boken, och i flera år har författarna besökt både Halmstad och Varberg.

Men i år blir det bara Halmstad.

– Det gör att vi kan koncentrera oss bättre. Halmstads teater är en större lokal och rymmer 900 personer, och jag hoppas att det kommer hallänningar från hela länet, säger Marianne Holm.

För en av författarna, Bodil Jönsson från Lund, blir resan till Halmstad något av en hemkomst. Hon är uppväxt i Nissaström och Johansfors och tog studenteexamen vid Halmstads högre allmänna läroverk (nuvarande Örjansskolan).

– Därför prioriterar jag alltid Halmstad och Halland när det gäller att åka på sådana här evenemang, säger Bodil Jönsson som gillar att möta publik.

– Det är väldigt roligt men tröttande, speciellt med resandet. Därför försöker jag hålla nere på mina framträdanden, men det blir alltid fler än jag har tänkt mig.

Bodil Jönsson är fysiker och professor i rehabiliteringsteknik vid Lunds universitet. Hon är välkänd för en stor publik, bland annat genom sin medverkan i tv-programmet ”Fråga Lund” och sina böcker, främst ”Tio tankar om tid” (1999).

Hon har genom åren givit ut många böcker, och flera av dem har handlat just om tid. I september kommer det ytterligare en: ”Vad är tid? Och 100 andra jätteviktiga frågor”.

Du verkar kunna ha hur många funderingar som helst om tid? Är temat – ursäkta vitsen – oändligt?

– Ja, det blir så om man tänker tillräckligt länge. Jag har ett taktilt minne av att jag hade min första tanke om tid som fyraåring, säger Bodil Jönsson (taktilt = känsla eller beröring).

De övriga författarna vid En kväll för boken är:

Majgull Axelsson: En välkänd och prisad författare som skriver fackböcker och romaner, och fick sitt publika genombrott med ”Aprilhäxan” (1997). I maj i år släppte hon romanen ”Ditt liv och mitt”.

Tina Nordström: Sveriges gladaste tv-kock som har givit ut flera kokböcker. I oktober kommer ”Tinas kök : grunderna, genvägarna och mina bästa recept”.

Moa Herngren: Hon har givit ut flera romaner och var en av manusförfattarna till tv-serien ”Bonusfamiljen”. Moa Herngrens senaste roman ”Tjockdrottningen” släpps i dagarna.

• Anne-Marie Schjetlein: Hon har tidigare bott i Halmstad och skrivit flera spänningsromaner om människorna vid stadens sjukhus. Den senaste boken ”Döden ingen ser” släpps i september.

Fotnot. HP kommer under hösten att presentera de fem författarna närmare. Biljetterna till En kväll för boken släpps den 16 september.

 

MEST LÄST