Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Anna Takanen är uppvuxen i Tågarp utanför Falkenberg och fick sin första teaterutbildning på Sturegymnasiet i Halmstad. Numera bor hon i Stockholm. Bild: Maja Suslin/TT

  Anna Takanen spelar Bang i ny monolog

  Hon var alla tidningsläsares älskade Käringen mot strömmen. Journalisten Barbro Alving lät ingen styra sina val, men brottades hela livet med en känsla av otillräcklighet. Nu spelar Anna Takanen, uppvuxen utanför Falkenberg, Bang i en nyskriven pjäs.

  Barbro Alving, mer känd under signaturen Bang, hade en osviklig förmåga att alltid vara på plats där det hände: vid Olympiaden 1936 i det Hitlerhyllande Tyskland, i Spanien under inbördeskriget eller i Indonesien, nyligen ockuperat av den holländska armén.

  1951-03-12 - Barbro Alving, journalist och författare. Foto: SCANPIX SWEDEN.
  2018. I rollen. Anna Takanen på bilden är porträttlik i sin gestaltning av legendaren Barbro Alving, mer känd som Bang, se bilden över. Foto: Matilda Rahm.

  Ibland har hon beskrivits som en svensk Hemingway. Dels handlar det om hennes stilistiska förmåga – den insiktsfulla och vassa stil som kännetecknar allt hon skrev – men också om hennes privata sfär. I en lång artikel i Minnenas Journal dras parallellerna till den amerikanske hårdkokte författaren för att även hon "levde hårt och brottades med skrivkramp och livsångest".

  – Jag hoppas att vad man kan känna igen i Bang är en människa som är full av motsättningar men ändå aldrig tappar sin tro och sitt hopp på människan, säger Anna Takanen som gestaltar Barbro Alving i den nyskrivna monologen "Bang" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

  Pjäsen, skriven av Magnus Lindman och regisserad av Frida Röhl, bygger på Bangs egna texter och de kontraster som finns mellan dagboksmaterialet, reportagen och kåserierna. I arbetet har man också pratat med Bangs familj för att skapa sig en bild av privatkvinnan, hon som oplanerat blev gravid med en gift man, behöll barnet och senare hade en lång kärleksfull relation med en annan kvinna. Att Bang dessutom levde med ständig inre press är ingen hemlighet, inte heller att hon stundtals brottades med alkoholproblem.

  På premiären kommer Bangs barnbarn att finnas med, berättar Anna Takanen.

  Anna Takanen, scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, men även regissör och skådespelare. . Bild: Claudio Bresciani/TT

  – De har varit väldigt fina när vi har träffats. Vi frågade det äldsta barnbarnet om det var något vi inte fick göra eller som de kände att vi inte kunde göra och då sade hon "gör henne inte till en hjälte – gör henne till en människa" och det är det vi har försökt göra.

  Du är teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern, hur hinner du med att också skådespela?

  – Jag har varit teaterchef i 14 år i Göteborg och i Stockholm och på båda teatrarna har det ingått i mitt uppdrag att jag ska spela eller regissera en gång om året. Så det är bara att jobba hårdare. I likhet med många andra teaterchefer och konstnärliga ledare på landets institutioner har jag i mitt uppdrag att vara verksam med min konstnärliga praktik som skådespelare och regissör.

  Premiären skulle ursprungligen ha hållits för ett par veckor sedan, men har, på grund av förre vd:n Benny Fredrikssons bortgång, skjutits upp till den 21 april.

  – Det har varit en sorgens tid för oss de här veckorna och är det fortfarande, säger Anna Takanen och konstaterar att det var självklart att ställa in repetitioner och skjuta upp premiären under den turbulenta tiden.

  – Teatern går först i de lägena.

  Journalisten och författarinnan Barbro Alving, signaturen Bang, började sin karriär som korrespondent åt Dagens Nyheter. Hon rapporterade bland annat från Spanska inbördeskriget. Bilden är daterad 1939. Foto: SCANPIX SWEDEN.