Anders Olsson säger till Reuters att Akademien planerar att tillsätta en ny utredning om Frostenson inte avgår frivilligt. Arkivbild.
Anders Olsson säger till Reuters att Akademien planerar att tillsätta en ny utredning om Frostenson inte avgår frivilligt. Arkivbild.

Akademien har planer för Frostensons avgång

Svenska Akademien har planer på att starta en ny utredning om ledamoten Katarina Frostenson inte avgår frivilligt. Det uppger ständige sekreteraren Anders Olsson till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Sedan tidigare står det klart att majoriteten av ledamöterna i Svenska Akademien står bakom en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna sin stol frivilligt. Nu uppger ständige sekreteraren Anders Olsson till Reuters att man har ytterligare en åtgärd redo om Frostenson inte lämnar. Tidigare har Anders Olsson uppgivit till Dagens Nyheter att det inte går att tvinga en ledamot att lämna Akademien.

- Akademien har enhälligt beslutat om en resolution där vi ber henne att dra sig tillbaka frivilligt. Om det inte sker kommer vi att starta en ny, opartisk utredning av Frostensons överträdelser av våra stadgar. Det är den andra delen av resolutionen, säger han till Reuters.

ANNONS

"Två reservanter"

Ledamoten Per Wästberg har sagt i P1:s "Söndagsintervjun" att "en majoritet" är överens om resolutionen.

- Den finns två reservanter, annars är det enigt, sade han.

Anders Olsson uppger till Reuters att den tidigare advokatutredningen varit "otillfredsställande" och innehållit vissa brister. Frostenson var aldrig en del av utredningen och resultaten utvärderades för snabbt, enligt ständige sekreteraren.

18 kvinnor vittnade

Katarina Frostenson har nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen som i förra veckan dömdes av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt.

Fallet med kulturprofilen blev upprinnelsen till krisen inom Akademien – i november förra året vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen. Något som fick Akademien att tillsätta en advokatutredning om kulturprofilens kopplingar till ledamöterna.

I advokatutredningen ska det ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand har läckt vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, samt vilka som skulle vara aktuella att bli invalda som nya ledamöter i Svenska Akademien.

Personligt ansvarig

Enligt Anders Olsson kommer den nya utredningen som kan tillsättas att fokusera på den striktare tolkningen av Akademiens stadgar, där ledamöterna hålls personligt ansvariga för att inte läcka uppgifter.

ANNONS

- Eftersom Kulturprofilen har utnyttjat informationen för sina egna syften är Frostenson enligt de nya tolkningarna ansvarig även för hans handlingar, som om hon hade begått dem själv, säger Olsson till Reuters.

TT

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 6 september höll Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antog då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

Den 24 september beslutade Stockholms tingsrätt att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

Den 1 oktober dömdes den så kallade kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt.

Den 5 oktober väljs Jila Mossaed och Eric M Runesson in som nya ledamöter i Akademien.

Den 11 oktober har två nya ledamöter valts in under Akademiens torsdagssammankomst, men dessa har ännu inte tackat ja. Om de tackar ja är Akademien för första gången sedan april fulltalig.

ANNONS