"Så mycket bättre" i konstversion

Så har de lokala konstnärerna tolkat konsthistorien

ANNONS
|

Tio målande konstnärer från Hallands alla kommuner, fem kvinnor, fem män, fick ett uppdrag. De fick välja och vraka fritt bland Hallands Konstmuseums verk. De skulle välja tre målningar var och skapa tre nya verk – inspirerade av de gamla. Som ett "Så mycket bättre" för halländsk konst, skulle man kunna säga.

Resultatet, utställningen "Speglingar", går att se på fästningen i Varberg sommar. Utställningen öppnar i morgon söndag 11 juni 14.00 och pågår till 27 augusti.

Åsa Axberg är utställningsproducent och står bakom idén.

– Det började med att Hallands Kulturhistoriska Museum skulle låna verk från Hallands Konstmuseum för att det är stängt för renovering. Eftersom jag har gjort så många sådana samlingsutställningar tidigare föreslog jag att vi skulle göra så här i stället, säger Åsa Axberg.

ANNONS

Utställningen är frukten av ett nytt och ovanligt stort samarbete mellan Hallans kulturhistoriska museum, Hallands Konstmuseum och Konst i Halland med stöd av Region Halland.

– Hallands Konstmuseum har hjälpt oss, praktiskt, med utställningen och Region Halland har bidragit med pengar för att ersätta konstnärerna.

Dels har konstnärerna fått ersättning för arbetet under ett år. Dels för utställningen.

– Det finns ett avtal i Sverige som reglerar vad konstnärer ska få för ersättning för utställningar. Det kan inte vi följa om inte vi får medel från regionen. Vi har helt enkelt inte ekonomi till det annars.

På utställningen i Rikssalen på Varbergs fästning hänger både de nya och de gamla verken. Dessutom finns det en film där besökarna kan se intervjuer med konstnärerna i deras ateljéer.

– Konstnären Henrik Stenberg har exempelvis gjort en fotodagbok som vi har animerat till en film där man ser målningen växa fram, säger Åsa Axberg.

Varför tycker du att det är viktigt att lyfta fram personerna bakom konstverken på det här sättet?

– Carin Fogde är nog den mest internationellt meriterade konstnären vi har i Varberg. Hon har ställt ut i Korea, Japan och Tyskland. Hon har vunnit pris två gånger på Venedigbiennalen. Det är stort. Men i Varberg är hon mest lokalkändis för sitt andra arbete som bildlärare, säger Åsa Axberg och fortsätter:

ANNONS

– Det är roligt att lyfta dem. Dessutom är jag etnolog. Jag intresserar mig för människor och vill gärna lyfta dem som personer. Hur tänker de? Hur har de valt? Hur har de arbetat?

Så, hur har det gått tycker du?

– Konstnärerna har löst uppgiften på ett väldigt spännande sätt. Det finns en väldig dramatik mellan det valda verket och det de har gjort själva.

När konstnärerna valde sina verk i höstas tyckte Åsa Axberg sig se en röd tråd.

– De har plockat saker ur samlingen som har beröringspunkter med det egna konstnärsskapet. Konstnärerna kände igen sig i verken. Det var en spegling, redan i valet.

När arbetet väl startade såg Åsa Axberg skiftningar.

– Jag känner igen profilen på konstnärernas uttryck. Men de gör också något helt nytt. De har gått förbi gränser och testat nya saker. Vissa konstnärer har tagit upp intressen som inte har synts hos dem tidigare. Inger Andersson från Kinnared, till exempel. Hon är en målare som målar väldigt minimalistiskt vanligtvis men hon har jobbat med collageteknik nu.

ANNONS