Nominerad till bokpris. Eva Bergengren arbetar numera som frilansskribent och lärare på ett studieförbund. Hon håller gärna till i ämnesområden som anknyter till kulturhistoria, folkbildning, berättande och livsåskådning.
Nominerad till bokpris. Eva Bergengren arbetar numera som frilansskribent och lärare på ett studieförbund. Hon håller gärna till i ämnesområden som anknyter till kulturhistoria, folkbildning, berättande och livsåskådning.

Eva Bergengren kan prisas för bok med HN-krönikor

När Selmapriset för egenutgivna böcker ska delas ut finns en Falkenbergsbo bland de nominerade: den tidigare HN-journalisten Eva Bergengren. – Det är faktiskt väldigt roligt att få en sådan bekräftelse utifrån, säger hon.

ANNONS
|

Boken Texter har undertiteln Kåserier och krönikor av Eva Bergengren. Alla texter har varit publicerade i Hallands Nyheter.

– Kåserier började jag skriva redan som vikarie under 1990-talet och sedan var jag en av dem som skrev den så kallade Lördagskrönikan, säger Eva och fortsätter:

– De mer personliga texterna gav mer reaktioner, som att folk kom fram på gatan och sa att de hade känt igen sig. Just att man fick en helt annan respons än på nyhetsartiklar gjorde det ännu roligare att skriva.

Intresset för kåserier väcktes redan under Evas uppväxt i Malmö.

– Ja, jag läste kåserierna i Sydsvenskan när jag var sju år och just höll på att knäcka koden för at läsa, så det betydde mycket. Sedan har jag läst antologier med Bang (Barbro Alving) och klassiska ordvrängare som Cello (Olle Carle). Det som är kul med kåserier i nyhetsmedier är att språk och innehåll kan gå utanför ramarna för det strikta nyhetsrapporterandet och ända funka i mixen.

ANNONS

Nu kan alltså hennes egen debutbok få Selmapriset, instiftat för att lyfta fram egenutgivna skrifter.

– Jag skickade in min bok två dagar före sista datumet och sedan glömde jag av det. Det är nog svårt att vinna, men bara att bli nominerad som en av tio är stort för mig.

Eva beskriver det som ett slags sorgearbete utan tårar att välja ut texter från en period på 23 år i samband med att hon lämnade Hallands Nyheter som arbetsplats och journalist som yrke 2013.

– Det blev en tillbakablick med mycket minnen, för i de första texterna är barnen små och nu är de utflugna sedan länge. Sedan behövde jag även ett arbetsprov, som visar att jag kan göra en bok.

Eva skickade färdiga pdf:er till bokförlaget Vulkan, som hjälper till med tryckning och utgivning.

– För bara några år sedan fanns det en nedlåtande syn på egenutgivna böcker, men nu har kvaliteten höjts. Det märktes på senaste bokmässan att det håller på att bli riktigt stort, både med förlag och olika publiceringstjänster.

Eva Bergengren leder numera skrivarkurser och har egna uppdrag för organistationer, myndigheter och företag.

Hur det går med den planerade romanen vill hon däremot hålla hemligt ett tag till.

ANNONS

Instiftat i augusti 2014 för att prisa egenutgivna, svenska böcker. Delas ut för andra gången den 19/2, av Tidningen Skriva och bokförlaget Vulkan.

Tio av 180 inskickade böcker har valts ut av en jury bestående av: Linda Skugge, Leffe Delo, Per Adolfsson och Elisabeth Mannerfeldt.

De nominerade är: Eva Bergengren: Texter – Kåserier och krönikor, Carl Axel Gyllenram: Jag, Anna, vill gå vidare nu, Louise Halvardsson: Svenglish – en 30-årings resa genom vardagen, Yllka Sheqiri: Så många jag, Anna Nederdal: Fri från psykofarmaka, Mats Lundgren: Den som ger, Jakob Sverker: Heidenstams misstag, Angelica Victorin: De minst väntade, Lena Jannesdotter: Brodersbrevet och Jonas Aspegren: Hemläxan.

ANNONS