Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

MOD vill förändra politiken i stort

Ansvar, lyhördhet, ärlighet – Marks oberoende demokrater vill bidra med egenskaper som de anser är bortglömda av andra politiker.

Jan-Ola Gustafsson är redan i dag förtroendevald, på ett mandat han fick när han var medlem i Markbygdspartiet. Han lämnade partiet 2007. I samma veva bildades Marks oberoende demokrater - som inte vill ta ställning på höger- vänsterskalan.

– Kommunpolitik skiljer sig från politiken på riksplanet. Här handlar det om gång- och cykelvägar, skola och äldreomsorg på ett plan som ligger nära medborgarna. På den här nivån har de frågorna ingenting att göra med ideologier som formades på 1800-talet, säger Jan-Ola Gustafsson.

Om partiet får mandat i fullmäktige kommer de stödja de förslag de anser vara bäst – oavsett om de kommer från M eller S.

Partiet håller äldrevården, sjukvården, skolan och barnomsorgen som de viktigaste frågorna. Men det är svårt att få konkreta svar på hur dessa verksamheter ska värnas.

Vårdnadsbidraget ska i alla fall vara kvar och kommunen ska vara noga med att informationen om bidraget verkligen når alla barnfamiljer.

Huruvida kommunen bör fortsätta att tillämpa valfrihetssystemet inom äldreomsorgen är oklart. Partiet har inte heller tagit ställning till om man är för eller mot en fortsatt konkurrensutsättning, eller privatisering om man så vill, av kommunal verksamhet.

– Det är inget självändamål i sig att lägga ut verksamheter på andra. Det måste vägas mot de kostnader som det kan ha för kommunen.

Partiet ger tydligt besked om vindkraften - man säger nej till etablering av vindkraftsparker i Mark.

Marks oberoende demokrater vill ha lyhördhet, ärlighet och hänsyn i högsätet när de bedriver sin politik. Partiet menar att många politiker inte tar sina uppdrag på tillräckligt stort allvar.

Enligt Gustafsson är många ledamöter dåligt pålästa inför kommunfullmäktiges möten. Det leder till ogenomtänkta beslut, fattade med ofullständiga utredningar som underlag. Få vågar be tjänstemännen om förtydliganden eller ställa frågor, av rädsla för att framstå som dumma, menar Gustafsson.

– För det första får man se till att få in politiker som ifrågasätter utredningar och tar reda på saker. Och om vi inte kan få in enbart sådana kanske vi kan få in några politiker som kan inspirera till det.