Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Hemmaplan. Här i trädgården i föräldrahuset i Varberg ägnade Christian Maråker och hans två bröder Rickard och Henrik mycket tid när de var små. Numera blir det ytterst få besök i födelsestaden för Japanproffset Maråker.

  Maråker har inte övergett NBA-drömmen

  Christian Maråker är numera stjärna i den japanska ligan. Varbergaren har precis bytt till ett topplag och gör sig redo för sin tredje säsong i Japan. Och drömmen om NBA kvarstår.

  Den 206 centimeter långe Christian Maråker sitter i kökssoffan i föräldrahemmet i Varberg. Ett tillfälligt och numera sällsynt besök på fem dagar i Sverige.

  Annars består 28-åringens liv, 29 i september, av proffsspel i Japan halva året och resten av tiden ägnar han i Los Angeles med frun Elizabeth.

  – Det var min agent som föreslog Japan och jag kände att det var värt att testa, säger Maråker när anbudet från Japan dök upp för tre år sedan.

  Då hade han planer på att stanna ett år för att sedan ta sig tillbaka till något lag i Europa. Men Maråker har blivit fast i Japan.

  En av anledningarna är det ekonomiska läget som råder i Europa.

  – Jag känner flera som har problem att få ut sin lön i de europeiska ligorna. Här är det inga problem, här vet man att den alltid kommer. De flesta lagen ägs av företag som Panasonic, Toshiba och Toyota och de har ju inte direkt ont om pengar, ler Maråker.

  Själv har han inför årets säsong, som drar igång i oktober, värvats till topplaget Hitachi som ligger utanför Tokyo. Han lämnar därmed bottenlaget Hokkaido som han tillhört de senaste två åren.

  – Det har gått helt okej för mig men det har varit lite frustrerande att spela i ett lag som inte vinner så mycket, säger han.

  I Japan får lagen enbart innehålla två utländska spelare och bara en i taget får vara på plan. Därför spelar Maråker enbart halva matcher.

  – Som utlänning förväntas man göra en stor del av jobbet. Och jag har väl samma roll som jag alltid haft, sätta bollen i korgen!

  Hur är standarden på den japanska ligan?

  – Den är nog som en mittenliga i Europa skulle jag tro. Det är en väldigt styrd basket, de är inte så mycket för att improvisera. Det är de äldre som styr allt, vi yngre har inte så mycket att säga till om, förklarar Maråker.

  Har du lärt dig japanska?

  – Nej, men det hade varit kul att lära sig lite. Vi har en tolk med oss hela tiden, då nästan ingen kan engelska och då har det inte blivit av att jag lärt mig så mycket.

  Hur är det annars att leva i Japan?

  – Det är hur bra som helst, maten är god och det är lätt att ta sig runt i landet.

  Ligan avslutas i mars och då reser Christian Maråker till huset och frun Elizabeth i Los Angeles. Det är där han ser sin framtid.

  – Jag har ju byggt upp mycket av mitt liv där och har många kompisar. Det är väldigt gott att komma ifrån allt och bara ta det lugnt där, säger han.

  Men tro inte att Maråker på något sätt håller på att sammanfatta sin basketkarriär. Nej, han tänker sig att lira ungefär tio år till. Och NBA finns fortfarande i tankarna.

  – Jag tror jag kan nå dit, det gäller bara att hamna i rätt situation. Jag har fortfarande stor tro på mig själv, säger han.

  Dessutom har han efter några år gjort comeback i svenska landslaget. En fotskada gjorde att han inte kunde spela i EM-kvalmatcherna i augusti men Maråker följde ändå med som ett sorts stöd.

  – Det var kul, det är många unga och nu är man helt plötsligt äldst i laget. Det känns som vi har en bra grund för framtiden och att det är något stort på gång i svensk basket och jag vill gärna vara med.