Den varg som i vintras sågs i bland annat Morup. Nu kan den få sällskap av inhägnade släktingar.
Den varg som i vintras sågs i bland annat Morup. Nu kan den få sällskap av inhägnade släktingar.

Mångmiljonär vill skapa vargrevir i Halland

En tysk mångmiljonär är beredd att betala mycket pengar för att köpa upp mark och etablera ett vargrevir i Hallands inland. Hans storslagna planer har mötts med entusiasm bland både politiker och företagare som ser vildmarksturismen som en framtidsbransch i glesbygden.

ANNONS
|

Wolfgang Lupus har länge försökt förverkliga sitt projekt i Tyskland. Men gensvaret från de tyska myndigheterna har varit svagt. Därför har han istället riktat blickarna mot Sverige, ett land vars natur han förälskat sig i.

Han har tillbringat flera somrar i en liten stuga i det halländska inlandet och på nära håll fått uppleva älgar, kronhjortar, rådjur och annat vilt. Men han tycker att det är något som saknas.

– Jag anser att vargen har en självklar plats här. Det är ett fascinerande djur som jag tror att alla människor med tiden kan lära sig att uppskatta. Viltet räcker till både jägare och vargar, säger Wolfgang Lupus, som i början på mars var i Halland för några inledande fastighetsaffärer.

ANNONS

Strategin är att köpa ett antal skogsfastigheter och sedan inhägna ett större område där ett vargpar ska placeras ut. När de etablerat sig och ett fått en första kull valpar ska stängslet tas bort.

Metoden har prövats med framgång på andra håll i världen. Den går hand i hand med Naturvårdsverkets uppdrag att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen. De båda vargarna kommer nämligen att tillföra nya gener eftersom de ska hämtas från Ryssland.

–Inom fem år finns det en vargflock i Halland. Den kommer att locka hit många människor från kontinenten. Mina tyska landsmän gillar älgar. Men vargar är ännu mer spännande, säger Wolfgang Lupus.

Att vildmarksturism är en framtidsbransch inser allt fler kommuner i Sverige. Tysken håller på att förankra sitt projekt och har på informella möten träffat flera ledande tjänstemän från de halländska kommunerna. Även företrädare för näringslivet ingår i gruppen.

Alla är rörande överens om att hans projekt är intressant. Men vargfrågan är känslig och ingen av dem vill i nuläget framträda med sina namn.

– Den här satsningen kan bli räddningen för glesbygden. Vi måste tänka nytt när det ena företaget efter det andra läggs ner och jobben försvinner, säger en av tjänstemännen till Hallands Nyheter.

ANNONS
ANNONS