Befriad! Kakformen blev visserligen paj, fast rabarberkakan klarade sig utan men!
Befriad! Kakformen blev visserligen paj, fast rabarberkakan klarade sig utan men!

Vårfika med form som råkade bli paj...

"Med lite god vilja och en rejäl skruvmejsel klarar man det mesta."

ANNONS
|

I går planterade jag om tomatplantorna. Först om en evighet får jag nypa av den första, solvarma lilla körsbärstomaten och stoppa den i munnen. Fröna har jag sparat och sått varje vår i över 20 år. Originaltomaten går inte att få tag på. Gissar att originalfröna bara finns i det där frövalvet på Svalbard, så jag är rädd om mina små raringar.

Även om de butiksköpa inte på långa vägar smakar som mina Sweet går det ändå att kicka till köpetomaterna för att dra ut det göttaste i väntan på deluxe-tiden. Italiensk bruschetta är en härlig aptitretare och smakbomb. Konceptet med körsbärstomater och basilika kan också användas till annat – till exempel som topping på kycklingbröst. Låter man tomaterna stå på svag värme i ugnen en halvtimme först djupnar smaken och kan nästan lura vem som helst att tro att det redan är sensommar och skördetid.

ANNONS

Primörernas gyllene tid anas inne på grönsaksavdelningen. Långkok och heta grytor ajöss, nu kliar det i fingrarna efter att få skaffa färskvara. Även om det dröjer några veckor innan den svenska rabarbern är klar, finns det importerad och riktigt fin att köpa redan nu.

När de första, varma vårdagarna kommer vill jag göra rabarberkaka. Jag har en massa olika varianter på temat, men eftersom jag hade gott om ägg (tack för det, Stinas fina pullor) blev det en smarrig kaka med marängtäcke och pistagemandel.

Själva rörandet, vispandet och hackandet är en baggis – problemet kan uppstå i eftervärmen med ugnsluckan på glänt. Själva kakbaket rev jag av på lunchen, efter jobbet skulle jag lägga upp den granna skapelsen på fat och ta lite bilder på mästerverket.

Det var här det körde ihop sig. Den sockerkladdiga rabarberkakan hade liksom gått i symbios med formen och ville inte släppa taget. Jag fick helt enkelt ta till våld för att få mig en bit. Med lite god vilja och en rejäl skruvmejsel klarar man det mesta...

Tips från coachen: lossa kanterna något när kakan är klar, sen kan den få stå i eftervärme ett par timmar och bli extra seg.

ANNONS

Vad är väl en pajad kakform när kaffet är klart och man är fikasugen..?

ANNONS