Peggen har lagt i en ny växel

Före detta tävlingsföraren Peggen Andersson tyckte när han fyllt 50 år att han ville göra något nytt. Som 54-åring klev han in på Borås högskola för att börja mäklarlinjen.

ANNONS
|

I dag arbeta han som mäklare på Länsförsäkringar i Varberg, med en planerad huvudinriktning på lantbruk och skogsbruk. Objekten är inte helt främmande, Peggen är uppväxt på en liten bondgård utanför Okome, men det var mer motorerna på gården än själva lantbruket som väckte hans intresse när han var barn. Falkenbergs motorbana, som hade 50-årsjubileum förra helgen, var självklart ett ställe som drog.

– Jag var elva år när jag besökte motorbanan första gången. Jag hade cyklat dit själv. Första gången jag gjorde en insats för motorsporten var jag 16 år, då fick jag hålla upp motorhuven för tävlingsföraren Bengt Odelfors bil, säger Peggen och ler.

ANNONS

Då hade Peggen hunnit gå på fordonsteknisk linje på Falkenbergs gymnasium. Efter att ha jobbat som mekaniker på Rejmers i Falkenberg blev det lumpen, och armens tekniska skola i Stockholm som övergick i en fast anställning och så småningom en flytt till I16 i Halmstad där han slutade 1985. Peggen hade hittat en mer spännande sysselsättning.

– Det började en vårvinterdag 1977. Min mamma var inne på Gekås och handlade och jag, som inte är så intresserad av shoppingen där, satt ute i bilen och väntade. Men så passade jag på att gå in på Sko-Boo bredvid Gekås och fråga dess ägare Bo Carlsson om jag inte kunde få vara med hans racingteam som han drev tillsammans med Gekås grundare Göran Karlsson. I början var jag med och ”skruvade skruvar” men sen började jag också tävlingsköra och när Volvo gjorde en satsning på 242:an tog mitt tävlande fart.

Det gick bra, han hade talang, begåvningen och viljan. Peggen vann SM fyra gånger, NM 4 gånger och blev dessutom Thailändsk mästare 1988.

1995 startade han eget och hade förarkurser för folk som körde bil i tjänsten. Samtidigt började han propagera för ett nytt reglemente, STCC, som innebar större möjligheter för betydligt fler bilmärken att delta i racertävlingarna.

ANNONS

– I början var det en del motstånd, men när första tävlingen genomfördes blev det en total succé. Det har blivit många tävlingar, men jag deltog inte själv förutom ett återfall 1997-2001 då jag tävlade i STCC för att köra europamästerskapet sista året.

2002 sålde Peggen sitt företag ”Förarutveckling” för att gå till en mer glassig verksamhet.

– Jag fick för mig att bygga ett glasscafé på Skrea Strand, det blev klart 2004. Förutom arbetet med glasscaféet jobbade jag med många andra projekt, bland annat med montering av julbelysning i olika lokaler och butiker och med motorkurser. Ja, jag har alltid jobbat mycket.

Samtidigt var Peggen engagerad i sin dotter Agnes Stolths stora hästintresse. Hon var framgångsrik i fälttävlan på elitnivå och vann bland annat nordiska mästerskapet i ponnyklassen och SM för Young Riders-klassen. Det blev många resor med hästtransporter.

– Sista tävlingen var i Paris 2013. därefter var Agnes för gammal för att delta i SM för Young Rider, i seniorklassen handlar det om en helt annan nivå och helt andra pengar, ja kostnader.

Vid det laget hade Peggen såld sitt glasscafé och avvecklat de flesta av sina projekt.

ANNONS

– Nu började jag bli så gammal att jag måste ta reda på vad jag skulle bli. Och jag har som sagt var alltid varit intresserad av hus....

Mäklarutbildningen på Högskolan i Borås var på 1,5 år. Peggen tycker att det var intressant att sätta sig in i juridiken.

– Och med jobbet som mäklare lär man sig något nytt varje dag. Jag trivs med kontakterna med kunderna och med att ha arbetskamrater för första gången på länge. Tidigare har jag jobbat som konsult och egen företagare.

Han kan inte dölja stoltheten över att fortfarande räknas i motorbranschen. Precis före nyår fick han ett samtal från Svenska bilsportförbundets valberedning. Han fick frågan om han var intresserad av att sitta i dess styrelse. Han är i dag ledamot med ansvar för racing samt historisk bilsport.

– Det passar mig som handen i handsken. Dessutom är det kul att komma ut på en tävling och ha en funktion. Inte bara stå och titta och känna sig utanför.

Nästa stora projekt blir i februari nästa år. Peggen ordnar i samarbete med en resbyrå för sjunde året i rad resor till Daytona 500 i Florida, ett av världens mest kända race.

ANNONS

– Vi blir cirka 54 deltagare, det är så många som får plats i bussen.

Lite om Per-Gunnar ”Peggen” Andersson

  • Fyller: 60 år 15 augusti
  • Bor: Villa på Strandvägen i Falkenberg
  • Yrke i dag: Mäklare
  • Tidigare yrken: Bilmekaniker, förarinstruktör, glasscaféägare med mera
  • Familj: Dottern Agnes, 25 år samt en särbo
  • Övrigt: Ledamot i Svenska bilsportförbundets styrelse, leder varje år sedan 2010 en gruppresa till Daytona 500 i Florida, ett av världens mest kända race
ANNONS