Berest konstnär. Nils-Erik Nilsson har besökt de flesta av Sveriges 134 städer: det är nödvändigt för en konstnär som har till arbete att måla av dem alla. Många av målningarna säljs som vykort runtom i landet.
Berest konstnär. Nils-Erik Nilsson har besökt de flesta av Sveriges 134 städer: det är nödvändigt för en konstnär som har till arbete att måla av dem alla. Många av målningarna säljs som vykort runtom i landet.

Nils-Erik gör succé med Sveriges städer

I över ett decennium har Halmstadkonstnären Nils-Erik Nilsson ägnat sig åt att porträttera svenska städer, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Målningarna har blivit både vykort, tavlor och brickor och nu har även Ikea i Älmhult nappat på idén.

ANNONS
|

Landskapsmåleri är ett välkänt begrepp inom konsten. Halmstadbon Nils-Erik Nilsson har tagit sig an målandet på ett lite annorlunda sätt: han porträtterar städer med fantasifulla inslag av platstypiska markörer. Det kan vara ett storsjöodjur som lurar i en annars naturtrogen Östersundsmålning, ett eiffeltorn som skymtar i fjärran i Vänersborg eller en gurkburk på bryggan i Halmstad.

Ett annat vanligt inslag är en känd personlighet som förknippas med staden, som i målningen av Älmhult där Ingvar Kamprad bär på en Billy-bokhylla. Just det porträttet föll i så god jord att Ikea-varuhuset i Älmhult köpte in målningen som bricka och vykort. Dessa ska nu säljas i det nystartade Ikea-muséet.

ANNONS

– Jag brukar alltid fråga när jag ska avbilda någon om det är okej. Finns det anhöriga så kontaktar jag dem, jag har till exempel fått tillåtelse från Fritiof Nilsson Piratens släkt att ha med honom i min Simrishamnsmålning. Så jag kontaktade Ikea och fick ja. Genom det blev de nyfikna på målningen och ville också använda den.

Att Nils-Eriks målningar blir populära är ingenting nytt. Han har flera gånger ställt ut i Halmstad och just nu kan hans mer lokala målningar ses på Galleri Ztrand. Men även utanför hemstaden har han gjort sig ett namn genom att resa runt och måla städer i både norr och söder. Många av de avbildade platserna säljs som vykort på respektive ort, men hela stadsprojektet började med en julkortsidé.

– Det var så jag fick upp intresset för städer, när jag började måla julkort för drygt tio år sedan. Tidigare hade jag mest hållit på med hav och stränder, säger konstnären som sakta men säkert närmar sig sitt mål att avbilda alla Sveriges 134 städer.

Det ligger mycket arbete bakom de hundratals bilder som Nils-Erik har åstadkommit genom åren. Varje avbildad stad har besökts inte bara en utan ofta två, tre gånger innan målandet kan sätta igång. Researchen är viktig, eftersom Nils-Erik alltid vill veta vad som utmärker den plats han siktat in sig på.

ANNONS

– Ibland pratar jag med folk som kan berätta intressanta saker om staden. Genom det får jag många kul idéer som jag inte kan låta bli att göra någonting av.

Till en början blev det förstås många halländska landskap, men nu försöker Nils-Erik att prioritera andra orter framför hemstaden med omnejd. Varje gång han passerar en stad åker kameran upp, men sedan kan det dröja flera år innan bilden blir verklighet.

– Då brukar jag åka tillbaka och kontrollera att vyerna fortfarande stämmer. Hus kan brinna ner eller byggas om, saker kan förändras. Men när målningen väl är klar så låter jag det vara. Jag målar platsen som den ser ut just nu, vad som händer senare kan jag inte göra något åt.

Nils-Erik Nilsson arbetar så gott som varje dag i sin ateljé i Snöstorp och semester innebär oftast resor runtom i Sverige för att hitta ny inspiration. Framöver planerar han och frun att resa runt i Skåne och Blekinge.

– Det är alltid spännande att ta sig av en ny plats och än har jag inte tröttnat på mitt arbete. Om mina bilder blir omtyckta och används så blir jag glad men jag jobbar inte för att sälja, utan för att det är roligt.

ANNONS

Lite om: Nils-Erik Nilsson

Ålder: 63.

Bor: Hus i Halmstad.

Gör: Konstnär.

Familj: Hustru, tre barn och två barnbarn.

Fritid: Målar tavlor.

ANNONS