Magi. Det heta, brynta smöret, pepparroten och honungen är som gjorda för varandra. Bild: UllaMi Nyhuus-Wirén
Magi. Det heta, brynta smöret, pepparroten och honungen är som gjorda för varandra. Bild: UllaMi Nyhuus-Wirén

Misans mat: Konsten att laga mat med en gnutta trolleri

”Nej, här handlar trollerinumret om tre separata råvaror: pepparrot, honung och brynt smör.” Hur småtrist det än kan låta handlar det mesta av matlagningen om kemi.

ANNONS
|

Det allra flesta råvarorna funkar hyfsat ihop medan man ska undvika en och annan kombination. Den unge som en gång sett vad som händer när man pressar citron rätt ner i mjölk tycker i och för sig att det ser kul ut när allt skär sig i glaset, men upptäcker sedan raskt att det smakar pest.

Men det finns också ingredienser som balanserar varandras egenheter så det uppstår ren, skär magi på tallriken.

Min kompis Kristina är en duktig kock som gärna experimenterar i köket. Ett av hennes paradnummer är en spännande rätt med lövbiff.

Lövbiffen i sig är det inget mysko med. Potatisstompet som serveras till är inte heller någon världsnyhet – snarare ett pålitligt och gott tillbehör. Nej, här handlar trollerinumret om tre separata råvaror: pepparrot, honung och brynt smör.

ANNONS

Så här går det till: När gästerna sitter vid bordet bärs de varma tallrikarna in till var och en med perfekt stekta lövbiffar, potatisstomp och en rejäl hög med nyriven pepparrot.

Pepparrot brukar oftast serveras ihop med fisk, mer sällan till kött. Spännande värre för gästerna som inte har en aning om vad som väntar – nämligen detta:

Först ska en liten klick flytande honung hällas över pepparroten. Därefter slutförs hela trolleritricket med brynt smör som är så hett att det fräser när det hamnar i pepparrotshögen.

Och simsalabim! Omedelbart mildras det peppriga hos pepparroten, honungen tonas ner samtidigt som det brynta smöret tillför en härlig nötig smak till hela middevitten.

Hujedamej så gott... Baka kaka är en trevlig syssla, extra mysigt här eftersom jag använde Ullas gamla mandelkvarn. Den har några decennier på nacken, men gör ändå sitt jobb på bästa sätt.us-Wirén

Tinas lövbiff med pepparrot och potatisstomp

4 pers

8 skivor lövbiff

ungefär 1 dl nyriven pepparrot

flytande honung

50 g smör

salt, peppar

Potatisstomp

600 g potatis mjölig

3 msk finhackad schalottenlök

3 msk värmd mjölk

3 msk kallpressad rapsolja

100 g smör, rumstempererat

salt

Gör så här: Ta fram lövbiffarna i god tid så de hinner bli rumstempererade. Under tiden gör du potatisstompet. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt. Tillsätt övriga ingredienser och stöt så snabbt som möjligt ihop ett grovt mos. Smaka av med salt. Håll varmt.

Riv pepparroten. Gör så pass mycket att var och en av gästerna får ungefär två rågade matskedar på tallriken. Värm tallrikarna, gärna i ugnen. Kalla tallrikar sabbar mycket...

Hetta upp en stekpanna på högsta värme – gärna två om ni är många, då får alla mat samtidigt. Salta och peppra köttet. Lägg i en rejäl klick smör. Lägg ner lövbiffen som i stort sett bara ska ner och vända i pannan, annars blir köttet hårt och torrt.

Vik biffen dubbel och lägg upp på tallriken, som du redan förberett med lite machésallad och pepparrot. Ställ fram tallrikarna och uppmana gästerna att hälla på lite honung på pepparroten. Under tiden hämtar du kastrullen med det brynta smöret och slår det på tallrikarna.

Mazarinkaka med nöt-tosca

ca 12 bitar

Botten:

3 dl vetemjöl

1/2 dl socker (eller rårörsocker)

1/2 tsk bakpulver

100 g smör, kallt

1 litet ägg

Fyllning:

50 g smör, mjukt

1½ dl strösocker

150 g skållad malen mandel eller mandelmjöl

2 ägg

½ dl torkade tranbär

Nöttosca:

100 g smör

1 dl strösocker

2½ msk ljus sirap

1½ msk vetemjöl

175 g rostade hasselnötter

Gör så här: Arbeta ihop mjöl, socker, bakpulver, smör och ägg till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diam. Ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter. Under tiden gör du fyllningen: vispa det mjuka smöret och socker så det blir ljust och fluffigt. Tillsätt mandeln och äggen, ett i taget. Häll fyllningen i formen. Strö över tranbären. Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 min.

Nöttosca: Smält smöret tillsammans med socker och sirap. Tillsätt mjöl och nötter, som kan vara hela eller grovhackade. Bred smeten över kakan. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 min.

Låt svalna. Servera med lite lättvispad grädde och några tranbär vid sidan om.

Rostade hasselnötter finns att köpa färdiga (dyrt…). Det är billigare och jättelätt att rosta själv. Hetta upp en torr panna och rör om nötterna tills du känner hur de börjar dofta.

ANNONS