Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Minnesord: Erling Johansson

Erling Johansson boende i Torup i Hylte kommun blev 87 år. Han var en person som var besjälad av att skapa enighet.

När vi fick beskedet om Erlings bortgång i det sagolika, höstrika, kristallklara och vackra landskapet, så kändes det som om vi befann oss hos Erling och Margareta i deras hem i Sansered. 
Erling var förankrad i den halländska skogsbygden och hade som motto att man skulle eftersträva enighet och ta kloka och jordnära beslut.                                                                  

Som politiker var han inte beroende av politiska uppdrag för att kunna försörja sig utan fortsatte att vara bonde på släktgården mellan samhällena Fegen och Torup. Han var landstingspolitiker i 25 år som ledamot, landstingsråd och slutligen som ordförande i tekniska nämnden. Han genomförde i sitt sista uppdrag en genomgripande upprustning av de halländska sjukhusen.                                                                                                    

År 1973 kom han med som förtroendevald i Länsförsäkringar Halland och blev snart fascinerad av bolagets affärside – att skapa ekonomisk trygghet för människor när det inträffar bränder. År 1990 valdes Erling till ordförande för Länsförsäkringar Halland och det uppdraget hade han i tretton år fram till 2003. Under denna tid så byggdes verksamhet ut.  Alla sex kommunerna i länet fick ändamålsenliga och bra kontor.

År 1994 valdes även Erling till ordförande för konsortiet som omfattade de 24 länsförsäkringsbolagen. När Erling avgick som konsortieordförande vid stämman i Visby 2002 tilldelades han Länsförsäkringars guldnål. Motiveringen var – att han på ett briljant sätt lyckats samla den 24 Länsförsäkringsbolagen till gemensamma beslut i både goda och dåliga tider.                                   

Erling var drivande och var en person att lita på. Jag är tacksam över att fått lära känna Erling både som arbetskamrat och vän. Tack för Din vänskap genom åren. Mina tankar går till Din älskade Margareta och Din familj.   
 

Tommy Bengtsson               

MEST LÄST