Gotte! Jambalayan består av saffransris med en härlig mix av chorizo, kyckling, lax, blåmusslor och havskräftor. Resterade musslor och kräftor har man i en skål vid sidan om.
Gotte! Jambalayan består av saffransris med en härlig mix av chorizo, kyckling, lax, blåmusslor och havskräftor. Resterade musslor och kräftor har man i en skål vid sidan om.

Middag som passar när loppet är kört...

ANNONS
|

Jotack, uppladdningen går fint. Morgonrocken är tvättad och ved inplockad. För säkerhets skull tänker jag pallra mig upp vid halv åttasnåret. Då hinner jag fixa frulle, tända brasa och ljuslyktor för att vara helt i fas när startskottet går på slaget åtta och det brokiga lämmeltåget av skid-åkare ger sig iväg på sin långa skidtur från Berga by till Mora.

It’s Vasaloppstajm, gott folk!

Medan dessa myriader deltagare ägnat månader av förberedelser som alla kretsat kring frågan: hur ska jag orka? är mitt ständiga fokus: vad ska jag äta?

Blåbär är ju givet och ingår alltid i min Vasaloppsfrukost. Förra året var det i en smoothie, i år tror jag de får ingå i chiagröten.

ANNONS

En frusen blåbärstårta blir det i alla fall till eftermiddagsfikat. Då är jag som tv-tittare ganska slut i rutan och behöver kicka igång kropp och själ med något sött och gott.

Själva kakan och fyllningen förbereds kvällen före vilket gör att det finns oceaner av tid över till att fylla på med både kaffe och apelsiner om man känner sig alltför matt av att se alla kämpa sig svettiga uppför Sälenbacken fram mot Smågan.

Klassiska Mångsbodarna är av hävd given för vätskepåfyllning.

De långa tradiga långsträckorna över myrarna är som gjorda för duschpaus, sen är man färdigklädd och taggad för spurt och målgång...

När sedan Jörgen Brink gått i mål som vinnare igen (Jodå, det gör han visst!) fixas toppingen på tårtan, sen blir det fika och lite välbehövlig vila innan det är dags att förbereda söndagsmiddagen.

Jambalaya innehåller en perfekt blandning av kolhydrater och proteiner för en soffskidåkare.

Grytan sköter sig dessutom föredömligt själv på spisen medan man själv snor ihop en god aioli och skakar fram en flaska vitt, gärna en ganska kraftig sådan – det är mycket smak i det här. Ett kralligt rosévin är inte heller så pjåkigt.

Somliga tycker att en jambalaya skall innehålla scampi. Finns inte på kartan i min värld, så jag köpte några havskräftor som jag klöv och grillade med limesmör i stället.

ANNONS

Sen är det bara att sleva för sig och känna hur energin kommer tillbaka.

Ett Vasalopp tar faktiskt på krafterna och återhämtningen är ju såååå viktigt.

Jambalaya med chorizo och grillade havskräftor

4–6 pers

300 g färsk chorizo, skuren i bitar

300 g laxfilé

300 g kycklinglårfilé skuren i bitar

4 – 6 st havskräftor, klyvs på längden

1 nät med färska blåmusslor

1 bananschalottenlök

1 liten gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 burk hela tomater (gärna avlång San Marzano)

1 grillad paprika

2 dl torrt vitt vin

5 dl basmatiris

1 liter kraftig kycklingfond

1 burk gröna oliver med pimientofyllning

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk torkad koriander

0,5 g saffran av god kvalité

saften av 1 lime

olivolja

salt, peppar

några lime och färsk koriander till serveringen

Först och främst – det blir mycket mat av det här, så se till att du har en stor gryta med lock.

Gör så här: Börja med blåmusslorna. Skölj i kallt vatten, skrubba med en borste. Dra bort ”skägget” på de musslorna där det sticker ut. Knacka sedan försiktigt de som är öppna mot köksbänken. Sluter de sig inte skall de kastas bort, likaså alla trasiga musslor. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs upp den i olivolja i en stor kastrull. Slå i ungefär 0,5 dl vitt vin. När det börjar koka ska musslorna i.

Lägg omedelbart på locket och skaka grytan några gånger. Koka musslorna i 5 minuter. Ta sedan av kastrullen från värmen. Kasta bort eventuella musslor som inte öppnat sig.

Skär laxfilén i stora kuber och bryn dem i en stekpanna. Ställ åt sidan. Klyv havskräftorna.

Skala och finhacka den gula löken och vitlöksklyftorna. Fräs i olivolja i grytan i några minuter. Häll i chorizon, rör om och låt den brynas på medelvärme tills den börjar släppa ifrån sig fett. Tillsätt paprikan och tomaterna som du tar sönder med en slev och låt detta fortsätta puttra i fem minuter. Slå i resten av det vita vinet och rör i riset. Häll i kycklingfonden efter några minuter.

Fortsätt med kycklingen, oliverna, limesaften, den rökta paprikan och koriandern samt saffranet. Rör om så allt blandas, sänk värmen och lägg på locket. Låt allt puttra i cirka 25 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader grill. Blanda ihop 25 g smör med rivet skal av 1 lime och lite salt. Bred detta på varje kräfthalva.

När fem minuter av koktiden i grytan återstår skall laxen och musslorna läggas i. OBS! Rör inte om, de skall bara bli varma.

Sätt in havskräftorna högt upp i ugnen. När smöret smält och de börjar få lite färg i kanterna är de klara. Lägg dem ovanpå laxen och musslorna i grytan. Skär lime i klyftor, häll upp aiolin i en skål.

Grovhacka lite färsk koriander och strö över. ÄT!

Frusen blåbärstårta

Kakbotten:

10 st digestivekex

75 g smält, osaltat smör

1 msk socker

Fyllning:

5 dl grekisk yoghurt

2,5 dl grädde

2 dl florsocker

0,5 tsk vaniljextrakt

3 gelatinblad

Topping:

1 dl blåbärssylt

100 g färska eller tinade blåbär

Gör så här: Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten. Kör kexen i en matberedare tills de är helt smulade. Blanda i socker och smält smör. Häll blandningen i formen.

Tryck till så den täcker hela botten. Ställ in i frysen i 10 minuter.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. I en annan skål blandar du yoghurt, socker och vanilj tills det är slätt.

Ta upp gelatinet och krama ut vattnet. Smält det sedan försiktigt i en liten kastrull och låt det svalna lite. Blanda i ett par matskedar yoghurtsmet. Häll sedan blandningen i skålen med smet och rör om försiktigt.

Häll smeten i formen med kakbotten.

Släta till ytan och ställ tillbaka i frysen i minst 4 timmar.

Ta fram kakan en stund innan det är dags att servera. Lägg över den på ett fat, bre på blåbärssylt och dekorera med färska blåbär.

ANNONS