Somrigt. Marinerad flankstek med sallad passar bra när kvällen är ljum och det är skönt att äta ute eller på balkongen.
Somrigt. Marinerad flankstek med sallad passar bra när kvällen är ljum och det är skönt att äta ute eller på balkongen.

Mat för ett gott liv under korkeken...

"Ni som ännu inte hunnit med 'what goes where and why..' får väl kalla den något annat."

ANNONS
|

En korkek kan se ut på olika sätt. Hur spelar ingen roll, det är feelingen som är den viktiga. Precis som för tjuren Ferdinand på julafton handlar det om en plats där man har det fvärldsbäst. För mig får det som av en händelse gärna vara i kombination med mat och gott vin.

Under min korkek (kallas även balkong) växer tomater, chili och kryddor (mojitomyntan får hållas i en egen kruka, den är värre än gökungar annars, knuffar gärna undan andra kamrater i boet). Här är det gott att leva.

Är det sommar ute får det bli somrigt och lätt på tallriken också. En sallad med marinerad flakstek som skurits i tunna skivor är perfekt en ledig kväll. Köttet fick ligga och gona sig i teryaki, chili, vitlök och lite färska örter, sen snabbt ner i morsans gamla pålitliga gjutjärnspanna för att bli helt klar i ugnen.

ANNONS

Flanksteken blir allt mer poppis. Kul att grilla, men går som sagt att hantera även utan glöd. Som alltid när det gäller nötkött får man hålla koll på köttermometern. Sätt in den i den tjockaste delen ta bort från värmen när den står på 58 grader.

Hjärtsallad har blivit en personlig favorit, krispiga blad, fin att lägga upp. Sen ett gäng roliga tomater i olika färg och några sparrisar på det och så ramslöksmajonnäs som tillbehör.

Ramslöksmajonnäs är, kan jag lova, svårare att stava till än att göra. Har man tid och lust gör man majonnäsen från grunden med äggulor, olja och dijonsenap – inte särskilt krångligt. En alldeles utmärkt genväg är att mixa en näve ramslöksblad med köpemajonnäs. Sen får man smaka sig fram med salt och peppar, kanske lite mer senap.

Sen har vi ju desserten då. Om någon minns förra veckans cliffhanger så kallas den "Better than sex" (ni som har barn och kanske ännu inte kommit fram till kapitlet "what goes where and why.." får väl kalla den något annat...) Hur som helst består skapelsen av en mjuk chokladbotten samt en topping med en ohygglig massa kalorier. En form räcker att mätta en hel tidningsredaktion, kan jag tala om.

ANNONS

Själv blev jag sittande under korkeken hela kvällen utan att orka röra mig ur fläcken.

Tror inte ens Ferdinands griniga humla hade fått upp mig ur soffan...

Sallad med flankstek och ramslöksmajonnäs

4 pers

700 g flankstek

Marinad:

1/2 dl rapsolja

2–3 msk teryakisås

1/2 tsk chiliflingor

1 msk hackad färsk rosmarin

1 msk hackad färsk timjan

salt, peppar

2–3 st hjärtsalladshuvuden

1 ask körsbärstomater eller blandade ekologiska

8–10 st gröna sparrisar

Gör så här: Blanda ingredienserna till marinaden. Häll den i en plastpåse. Lägg i köttet och låt det ligga i rumstemperatur i ungefär en timme. Sätt ugnen på 150 grader. Skrapa av det mesta av marinaden från köttet. Hetta upp en stekpanna och bryn snabbt flanksteken på båda sidor. Sätt in i ugnen i åtta till 10 minuter eller till dess innertemperaturen är 58 grader. Lägg på ett fat och låt vila i tio minuter.

Under tiden halstrar du sparrisen i lite rapsolja – ett par, tre minuter brukar vara lagom. Skölj salladen och fördela den på ett stort fat. Skölj tomaterna, skär i skivor och klyftor om vartannat och lägg ovanpå. Mixa ihop majonnäsen.

Skär upp köttet i sneda tunna skivor. Skär sparrisen i delar och lägg överst.

Ramslöksmajonnäs:

10 st ramslöksblad

2 äggulor

ca 1 dl rapsolja

1–2 tsk dijonsenap

salt, peppar

(alternativt 2 dl färdigköpt majonnäs)

Gör så här: Kör bladen i mixern. Häll i äggulorna och senapen och kör igång samtidigt som du häller i rapsoljan i en tunn stråle till dess du får en tjock och fin majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Tycker du majonnäsen blir för tjock kan den spädas med lite vatten. Alternativt mixar du bladen med färdigkökpt majonnäs.

Better Than Sex-kaka

Räcker till många...

Chokladbotten:

2 dl kokosflingor

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 dl kakao

0,5 dl mjölk

Fyllning och topping:

1 burk kondenserad mjölk

1 burk dulche de leche

500 g philadelphiaost

1 dl grädde

1/2 dl florsocker

2 st dubbeldajm

kolasås till glass

(rivet skal av 1 lime)

Gör så här: Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna till dess de blir ljust bruna. Häll över i en skål. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ungefär 30x40 cm stor. Smält lite smör och pensla både papper och kanter. "Bröa" med kokosflingorna, men spara ungefär 1/2 dl.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop allt och avsluta med att röra ner mjölken. Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen, i 5 minuter.

Så fort kakan kommit ur ugnen gör hål på ovansidan – tips: använd skaftet till en träslev. Häll över kondenserad mjölk. Viktigt! Låt sedan kakan kallna helt. Grovhacka dajmen.

Häll philadelhiaost och florsocker i en skål och vispa det slätt. Häll i grädde och fortsätt vispa tills det tjocknar. Bred dulche de leche på kakan. Fortsätt med ostblandningen. Strö hackad dajm över. Ringla över kolasås och avsluta med rostad kokos och limeskal om du vill ha med lite syrlighet.

Ät direkt! Blir något över så sätt in i kylen. Ostsmeten blir lös ganska snabbt annars...

ANNONS