Kylskåpsröj ger den bästa carbonaran

Så var storhelgerna över. I alla fall nästan. Kanske en del av er kommer att glamma loss i långklänning och smoking – trettondagsafton brukar ju vara balernas kväll.

ANNONS
|

Den som har koll på sin bibel (min heter Wikipedia...) vet såklart att detta är en kristen helg där de tre vise männen och deras gåvor till det nyfödda lilla Jesusbarnet står i fokus.

I Spanien smäller de tre vise männens ankomst högre än tomtens. I morgon får alla barn en present...

I mitt hemfinns tyvärr varken guld, myrra eller rökelse, bara en massa matrester som det känns läge att ta hand om innan de emigrerar ur kylskåpet av egen kraft. Gissar att det är detsamma hos många av er.

Så, i väntan på att det är dags att ta ut papiljotterna, stryka smokingskjortan och göra slutpiffet måste ni såklart äta en stadig lunch för att orka med allt wienervalsande under kristallkronorna i afton.

ANNONS

I den bästa av världar kanske det finns en bit julskinka kvar!

Har man ledsnat på att ha den som pålägg kan man alltid skära ner återstoden och använda bitarna i en pytt, eller också – tataa! – har man dem som stomme i en helsvensk julcarbonara!

Den rimmade skinkan har inte riktigt samma smakstuns som bacon eller pancetta, men passar ändå galet bra i den gräddiga pastasåsen med sin obligatoriska svartpeppar och ett berg med nyriven parmesan.

Praise the lord, så gott! Som alltid gäller den gyllene regeln för allt pastaätande: det är gästerna som väntar på pastan, inte tvärtom.

Se till att bordet är befolkat när maten är klar – sen mangia, mangia!

Den som lämnar finkläderna kvar i garderoben och i stället tillbringar trettonafton i tröja och mysbrallor i hemmets lugna vrå med ett gott glas rött till carbonaran, har kanske både äpplen och päron kvar som bör ätas upp innan de blir för saggiga.

Lägg en peng på en förpackning färska tranbär så har ni en enkel och god dessert kirrad på fem röda.

Efterrätten ska ätas varm – eller i alla fall ljummen – så den står redan i ugnen när ni kör igång med pastakok och såsfixande.

ANNONS

Lite lättvispad kardemumma-grädde till ger en alldeles lagom julig avrundning på det hela.

Carbonara på julskinka

4 pers

500 g spaghetti eller tagliatelle

1 gul lök

300 g julskinka

2 äggulor

2,5 dl grädde

salt, svartpeppar

1 dl nyriven parmesanost (minst…!)

Gör så här:Koka pastan i salt-at vatten enligt anvisningen på förpackningen. Hacka löken och fräs den på medelvärme i smör i en stekpanna, den ska bli genomskinlig, inte ta färg. Strimla julskinkan och tippa ner den i pannan. Stek allt ytterligare någon minut.

Separera äggulorna från vitan (de senare kan du spara och till exempel göra en pavlova av). Blanda gulorna med grädden. Salta och mal över generöst med svartpeppar. Blanda i parmesanosten.

Sila pastan, men spara 1 dl pastavatten att späda med om såsen blir för tjock. Ställ tillbaka kastrullen med pastan på plattan. Häll den stekta löken och skinkan i pastan. Häll i gräddblandningen. Blanda noga och smaka av med salt och svartpeppar. Se till att det finns extra parmesan...

Kryddig frukt i ugnen

4 pers

3 äpplen

3 hårda gröna päron

1 1/2 dl färska tranbär

saft av ½ citron

50 g smör

1 dl råsocker

1 msk honung

2 tsk kanel

malen muskot

2 tsk vaniljsocker

1 dl hela hasselnötter eller grovhackade valnötter

Gör så här:Värm ugnen till 175 grader. Skölj och kärna ur äpplena och päronen. Skär dem i klyftor. Häll fruktbitarna i en skål. Pressa över citron, blanda så snittytorna täcks. Ställ åt sidan.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt råsocker, honung, vanilj, kanel och muskot. Rör om tills allt smält och blandats. Häll smörblandningen över frukten. Använd båda händerna och blanda ordentligt. Häll över nötterna.

Baka av i ugnen i knappt en timme. Blanda om frukten igen och servera.

Kardemummagrädde

3 dl vispgrädde

2 tsk malen kardemumma

2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Vispa precis så länge så att grädden börjar bli fast, den får inte vara för hård.

ANNONS