Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Klev av hästryggen – nu är Viktor vd

Viktor Torkelsson, 25 år, från Falkenberg har redan en fot i företagsledarvärlden. Efter att ha påbörjat utbildningen industriell ekonomi på Chalmers gör han ett break för att jobba som vd.

Under ett års tid ska den tidigare landslagsryttaren leda den dagliga verksamheten på ett av Sveriges största studentdrivna företag, Chalmers Teknologkonsuler AB. Klädd i diskret blå kostym och med ett glatt leende tar han emot vid sin arbetsplats intill Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
– Jag har alltid varit intresserad av teknik och ekonomi, säger han om sin nya bana.

Många är sedan tidigare vana att se Viktor i annan miljö och i andra kläder. Till för några år sedan var han landslagsryttare i fälttävlan och han har till och med tagit ett SM-guld. Gymnasietiden tillbringade han på ridsportprogrammet på Drottning Blankas gymnasieskola i Falkenberg.
– Jag är uppväxt i Morup utanför Falkenberg, och mamma hade hästar. Jag var nog inte ens ett år när jag satt på hästryggen första gången. Men jag har inte suttit på en hästrygg sen jag slutade tävla, för mig känns det meningslöst att bara rida omkring som ett tidsfördriv. Jag är en tävlingsmänniska.

I stället har Viktor lagt sitt krut på en ny karriär. Parallellt med sin heltidsutbildning Industriell ekonomi på Chalmers läser han även vid Handelshögskolan i Göteborg, målet är att ta en kandidat i företagsekonomi. Dessutom började han för något år sedan arbeta extra på Chalmers Teknologkonsulter, CTK.
– Ridning är tidskrävande. När jag höll på med hästsporten lärde jag mig att vara tidseffektiv, det har jag stor nytta av nu. På CTK arbetade jag med, innan jag utsågs till vd, med olika konsultjobb och försäljning. Företaget arbetar väldigt brett med allt från stora internationella företag, som Volvo, till små lokala teknikföretag. Vi arbetar fram olika lösningar och genomför projekt. Mestadels jobbar man ihop med någon, men försäljning sköter man oftast ensam, berättar han.

Efter att ha ansökt om den eftertraktade platsen som vd på CTK, med 80 anställda, fick han efter en ambitiös urvalsprocess tillträda jobbet i juni. CTK drivs helt av studenter som jobbar extra vid sidan av sina studier. Befattningarna som vd och vice vd, som båda är ettårsuppdrag, kräver däremot heltidsengagemang. Därför kommer Viktor att ta ett uppehåll i sina studier i ett år.
– Det kommer att bli ett spännande år. Jag har ansvar för försäljningen och är företagets ansikte utåt. Jag kommer att ha kontakt med våra kunder och vår styrelse. Vice vd Anna Mårtensson ansvarar för det interna arbetet i företaget. Men vi samarbetar såklart mycket.

När vd-året är klart hoppas Viktor att han har samlat på sig många viktiga erfarenheter och kontakter, och planen är att sedan slutföra utbildningen Industriell ekonomi med inriktning IT, som är på fem år, samt ta en kandidat i företagsekonomi på Handels.
– Jag har valt inriktningen IT, för det är ett område med en snabb utveckling. Helst vill jag läsa utomlands ett av de tre åren jag har kvar på Chalmers, jag är mest sugen på Asien. På sikt vill jag, när jag har arbetat några år, jobba med startup-företag, små teknikföretag.

Viktor trivs med ledarjobbet och att jobba hårt, men anser att alla inte måste vara som han själv.
– Det är bra att vi är olika, det är en tillgång i ett företag om medarbetarna kan tänka lite olika. Det ökar kreativiteten.
Han tycker att han har haft en bra uppväxt i Morup, och är ofta ”hemma” och hälsar på.
– Speciellt under sommaren. På min fritid tycker jag om att umgås med min familj och mina vänner.
 

Lite om: Viktor Torkelsson

  • Ålder: Fyller 26 år den 3 september
  • Uppväxt: Morup utanför Falkenberg
  • Bor: Studentbostad i Göteborg
  • Gör: Vd på Chalmers Teknologkonsulter AB
  • Familj: Mamma, pappa och en yngre bror
  • Intresse: Umgås med släkt och vänner, löpning
MEST LÄST