Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Oj då, här var det tomt, länken leder ingenstans

För de som tycker att skandaler ska hållas på en personlig nivå, länkas till bestämda personer, så har den senaste tiden naturligtvis varit mumma. Ett stjärnfall ner i solkighet.

Detta är en personligt skriven text och ingen nyhetsartikel.

I den mån Martin Timell har varit placerad på en piedestal, upphöjd genom folkhemmets aktning för tumstock och snickarbyxor, så har han fallit tungt. Förmodligen med rätta.

Om han nu talar sanning, vilket naturligtvis kan betvivlas, så skulle han själv inte ha förstått att han gjort kvinnor illa – vilket förefaller vara ett uppvaknande något sent i livet; han fyller 60 år om ett par veckor, hur kul den födelsedagen nu kan bli?

Hans uttalande torde kunna betraktas som en liten klassiker i bristande självinsikt: ”Jag är chockad över att jag gjort så mycket fel.”

Som sagt, beter man sig så illa så ska man lyftas bort.

Men det som en smula har förundrat mig är hans uppdragsgivares reaktion på en punkt. I sin iver att fullständigt bryta med denne person, som i många år varit en icke föraktlig inkomstkälla vilket sannolikt har bidragit till att han fått hållas, så har tv-kanalen också bestämt sig för att radera minnet av honom.

I en artikel från TT, Tidningarnas Telegrambyrå, publicerad här i HN, står det skrivet: ”TV 4 valde att plocka bort samtliga program där Martin Timell deltar ur tablån, och från tv-kanalens playtjänst.”

Det är det senare som gör mig förundrad. Även gamla program är utrensade från TV 4 Play.
Om man nu klickar sig in från någon sökmotor på ett gammalt Äntligen hemma-program så får man beskedet . ”Ojdå, här var det tomt. . .länken du klickat på eller adressen du skrivit in leder ingenstans.” Programmet finns inte längre tillgängligt.

Han är som sagt raderad. Minnet av honom är raderat.

Nu är det visserligen ingen statlig överhöghet som beslutat detta, utan den kommersiella tv-kanalens eget påhitt, men det är ändå en sorts utrensning av klassiskt snitt: Bort med honom till och med ur arkiven!

Nu är just det tilltaget, kan man ändå tycka, inte något som manar till efterföljd. Historien, även kultur- och mediehistorien, är fylld av skitstövlar, personer som betett sig på motbjudande sätt.

Men det finns ingen större anledning att rensa ut dem ur arkiven, lika lite som det finns skäl för att gå ut och fälla gamla statyer av fornstora och tvivelaktiga kungar.

Minnet av dem är också en del av historien.
– Timell, vem var det?
– Ojdå, här var det tomt. . .
– Hmm.

I den mån Martin Timell har varit placerad på en piedestal, upphöjd genom folkhemmets aktning för tumstock och snickarbyxor, så har han fallit tungt.

MEST LÄST