Hemma hos Alexandra och Tommy

Utvändigt: Ett blåmålat pittoreskt hus byggt 1864 bara snäppet från Varbergs torg. Invändigt: Ett virrvarr av rum och skrymslen inredda med fantasi.

ANNONS
|

Alexandra Runemalm och Tommy Landén har tagit ut svängarna i huset som i stort alla Varbergsbor och otal av stans besökare gått förbi. Paret har fyndat på loppis och letat på byggåtervinningar för att få tag på de saker de verkligen vill ha. – Vi är sådana som alltid letar och tittar, säger Alexandra som ärvt fastigheten de bor i efter sin mor. Tommy och Alexandra visar runt. Det är ett virrvarr av rum, små smygutrymmen och trappor. Tommy berättar var väggar tidigare har funnits, hur dörrar byggts igen och flyttats och hur golv har lagts om. En takbjälke i köket är fejk. – Den har vi satt dit för att dölja skarven när vi rev ner en vägg för att få ett större kök, säger Tommy samtidigt som han varsamt skjuter fram en stol i retroköket och förklarar att man får sitta försiktigt. Köksstolarna är loppisfynd, som de inte hunnit stabilisera ännu och lätt faller isär. – Det får bli nästa projekt att fixa dem. Det har varit rätt mycket att göra i huset, och vi och våra vänner har vant oss vid stolarna, säger Tommy och skrattar.

ANNONS

Det är ett virrvarr av rum, små smygutrymmen och trappor

Det var teaterintresset som förde Tommy och Alexandra samman 2003, Alexandra, som var guide på Varbergs fästning och ordförande i Varbergs teaterförening, och Tommy, som bland annat var utbildad scen- och teaterarbetare, gick in i varandras cirklar och till slut lärde de känna varandra och blev ett par. Alexandra bodde redan då i huset, hon hade fått ta över sin mormors lägenhet, och Tommy som bodde på andra sidan torget började successivt flytta in. – På den tiden bodde jag bara i den här delen, där min mormor bott innan. Det var en liten trea utan dusch, vi fick gå till källaren på andra sidan gården när vi skulle duscha, säger Alexandra och sveper armen mot köket och rummen intill. Bakom gatuhuset och den stora rödmålade porten finns en liten gård med uteplats och ytterligare byggnader. –Många varbergare och gästarbetare har genom åren bott här, det fanns flera lägenheter och uthyrningsrum. Mamma som var född i grannhuset köpte den här fastigheten på 60-talet. När hon dog 2006 ärvde jag hela fastigheten, men det tog ett par år innan vi började bygga om. Vi insåg att vi måste bestämma oss, ska vi sälja huset eller rusta upp?

"Många varbergare och gästarbetare har genom åren bott här"

Viktigast var att ordna ett badrum. Det ligger nu intill sovrummet i gårdshuset och övervåningen används idag bara som förråd. Lite längre bort i gårdsbyggnaden ligger tv-rummet, som tidigare varit skrädderi och tvätteri med stora maskiner i källaren, över huvud taget har det funnits många verksamheter i huset som byggdes året efter den stora stadsbranden 1863. – Allt tyder på att det har varit en smedja i sovrumsbyggnaden och huset intill, där det nu finns en hårsalong, byggdes av en släkting som var handskmakare. Skåpet med alla smålådorna i köket är därifrån, i varje låda fanns en handskmodell sorterad i olika storlekar, säger Alexandra. Gamla iordninggjorda element som har hittats på byggåtervinningar, har i ett par rum kopplats till nydragna kopparledningar. Sen huset fått bergvärme behövs fler element, vattnet är inte längre lika hett som från en värmepanna. I huset mot gatan finns retorköket, det marockanska rummet och 1700-talsmatsalen med en uppstoppad påfågel. – Vi har valt att måla skåpsluckorna i köket röda och ha svartvittrutigt golv och kakel, så det blir en retrokänsla. Tidigare var skåpsluckorna mer ljusröda och golvet grå-grönt-rutigt, säger Alexandra.

ANNONS

"Vi har valt att måla skåpsluckorna i köket röda och ha svartvittrutigt golv och kakel, så det blir en retrokänsla"

Det marockanska rummet som vetter mot gatan är möblerad med tre sängar som gjorts om till soffor, ovanför det stora brickbordet i metall hänger en stor takljusstake i trä och smide köpt på Obbhultsgård. Färgerna är ombonade och varma. Rummet intill är ytterligare en kontrast. Matsalsmöbler och golv och tak går i vitt med detaljer i guld. Allt känns som 1700-tal, men Tommy påpekar att det mesta är fejk. – Den ”antika” byrån med marmoröverdel är troligtvis tillverkad av Ikea, stolarna och bordsbenen som var bruna har vi målat om och lister och panel har vi satt in nu. Jag är nöjd med resultatet, men vill ha lite mer guld och kanske en liten dubbeldörr in, funderar Tommy som gjort matsalen som sitt eget projekt.

Alexandra och Tommy tycker att det är roligt att inreda huset och leta prylar och låter det ta tid. De försöker besinna sig och inte ha för många projekt på gång samtidigt. –Vi har mycket kvar att göra, vi blir nog aldrig klara, säger de och ser närmast nöjda ut.

Marockanska rummet. Tommy och Alexandra tycker om att mysa i rummet som de inrett med mycket textilier och varma färger.

Lite om Tommy Landén

  • Ålder: 54 år
  • Född och uppväxt: Skåne
  • Bor: Bäckgatan i Varberg.
  • Yrke: Scen- och teaterarbetare plus utbildad inom naturbruk och trädgård.
  • Intressen: Film, teater, facklitteratur, gamla prylar, gamla bilar (har en sk Padda, en Citroen), sin batteridrivna moped, god mat och mysiga filmkvällar hemma
  • Lite om Alexandra Runemalm

  • Ålder: 40 år
  • Född: Varberg
  • Bor: I ärvt hus på Bäckgatan i Varberg.
  • Yrke: Lärare
  • Intresse: Film, teater, litteratur, gamla prylar, laga god mat och mysiga filmkvällar hemma.
  • ANNONS