Ceasarsallad.
Ceasarsallad.

Frasig filopaj och en somrig daiquiri

”Då sitter en frozen strawberry daiquiri lika stabilt som en bicicleta av Zlatan. Boom!”

ANNONS
|

Filodeg är rolig att jobba med. Det behövs inte många lager av den för att få ett krispigt pajskal som man sedan kan fylla med både frukt, bär, grönsaker och annat. Filon i sig är helt osötad, så valfriheten är total.

Filon, har jag läst mig till, finns i lite olika varianter, den är väldigt vanlig på Balkan och i Mellanöstern, och kallas för lite olika namn beroende var man är. Den finns också i olika tjocklek beroende på vad den ska användas i för rätt.

Det vanligaste sättet att använda filodegen är att lägga bladen i flera lager på varandra och att man penslar vart och ett med smält smör eller olja för att få en riktigt flagig och knaprig när den sedan bakas i ugnen.

ANNONS

Att tänka på när man jobbar med filo är att degarken torkar väldigt snabbt.

Det undviker man genom att lägga en fuktad kökshandduk under och ovanpå.

Degen består av vetemjöl, salt och vatten plus pyttelite olja. Vete sjutton hur man lyckas kavla ut den så där lövtunt, så jag är rätt tacksam att den går att köpa färdig.

Sommartid innebär ju att det finns massvis med härliga färska grönsaker att köpa och hitta på en massa kul med i köket.

I dag blev det en supergod filopaj med en ostkräm i botten. Ovanpå på den fänkål, sparris och okokt färskpotatis som man skär så tunt som man kan eller kör i mandolinen. Den är fin som ensamrätt, men smakar också galet bra med några bitar böckling och en romsås. Trevlig som tillbehör till grillat också.

Ceasarsalladen är en klassiker. Den gör jag enkom för dressingens skull... Finns nästan ingen godare.

Jag är ingen hejare på drinkar, är bäst på den som bara består av gin och tonic... Finns det tequila och triple sec i skåpet är ju en margarita aldrig riktigt ur vägen heller, men när en riktigt varm sommardag övergår i ljummen kväll sitter en isande kall frozen strawberry daiquiri lika stabilt som en bicicleta av Zlatan i forna dar.

ANNONS

Rätt i krysset. Boom!!!

Recept

Filopaj med sparris och färskpotatis

  1. 4–6 pers
  2. Cirka 5–6 ark filodeg
  3. 2 vitlöksklyftor
  4. 1 litet fänkålshuvud
  5. 200 g färskpotatis
  6. 1 knippe sparris 1 burk kesella gourmet
  7. 50 g pecorino eller parmesanost
  8. 50 g smör
  9. olivolja
  10. salt, peppar

Gör så här: Finhacka vitlöken, skölj och trimma sparrisen, det vill säga bryt av den nedersta delen av stjälken. Dela den på längden. Strimla fänkålen så fint du kan. Stek vitlöken mjuk i lite olivolja i cirka 3 minuter. Tillsätt sparrisen och fänkålen. Låt allt steka tills det får lite tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar.

Riv osten grovt. Blanda med kesella och ett par matskedar olivolja. Smält smöret i en kastrull. Tvätta och skär potatisen i tunna skivor – blir bäst i en mandolin.

Lägg filodegsarken, ett i taget, i en långpanna som du först penslat med smör. Pensla med smör för varje lager.

Bred på ostkrämen. Lägg ut grönsakerna. Avsluta med potatisen.

Grädda i 175 grader i cirka 25–30 minuter eller till dess potatisen börjar få färg. Blir degen för mörk kan du täcka den med folie.

Ceasarsallad

  1. 4 pers
  2. 2 romansalladhuvuden
  3. 4 skivor dagsgammalt bröd
  4. 100 gram hyvlad eller grovriven parmesanost
  5. 100 gram knaperstekt bacon
  6. 300 g färdigstekta kycklingfiléer
  7. Hyvlad parmesan
  8. Ceasardressing:
  9. 2 äggulor
  10. 1 msk dijonsenap
  11. 1 msk vitvinsvinäger
  12. 2 tsk pressad citronsaft
  13. 1 vitlöksklyfta
  14. 3 sardeller
  15. 3 dl rapsolja
  16. ½ dl finriven parmesanost
  17. salt och peppar
  18. vatten

Gör så här: Börja med dressingen. Använd mixerstav i en tillbringare eller vanlig elvisp i en. Lägg i äggulorna, sardellerna, vitlöken, senapen, vitvinsvinägern och citron. Mixa alltihopa slätt. Tillsätt rapsoljan i en fin stråle samtidigt som du fortsätter mixa/vispa. Tillsätt finriven parmesan. Rör eller vispa. Det ska bli en tjockare vit kräm, likt majonnäs. Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare. Smaka av med salt och peppar.

Skär bort kanterna på brödet. Stek brödskivorna gyllenbruna i olivolja eller rosta i brödrost. Skär i mindre bitar. Skär baconet i bitar, skiva kycklingen.

Skölj och riv romansalladsbladden i mindre bitar i en stor skål eller på ett stort fat. Fördela kycklingsbitarna. Strö krutonger och bacon samt ringla över resten av ceasardressingen. Hyvla till sist över några bitar parmesan.

Frozen strawberry daiquiri

  1. 2 pers
  2. 8 st isbitar
  3. 8 st jordgubbar
  4. 4 cl pressad lime
  5. 2 cl sockerlag
  6. 4 cl jordgubbssaft
  7. 8 cl vit rom
  8. 2 limeskivor
  9. mynta

Gör så här: Stoppa in drinkglasen i frysen i minst 15 minuter. Lägg isbitarna i en kökshandduk. Vira ihop den till en påse. Krossa grovt mot golvet eller annat hårt underlag. Blanda därefter isen med resten av ingredienserna i en hushållsmaskin. Mixa tills drinken är len och sorbetliknande. Några sekunder brukar räcka.

Tag ett martiniglas eller margaritaglas. Häll upp drinken. Lägg i en skiva lime. Dekorera med ett par myntablad. Servera med sugrör.

ANNONS