Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hjälper gärna. Jenny Rappe tipsar under dyslexiveckan om appar som kan var en hjälp vid läs- och skrivsvårigheter. Plats: Kulturhuset Komedianten i Varberg.
Hjälper gärna. Jenny Rappe tipsar under dyslexiveckan om appar som kan var en hjälp vid läs- och skrivsvårigheter. Plats: Kulturhuset Komedianten i Varberg.

Fokus på dyslexi - det kungliga handikappet

Specialpedagog Jenny Rappe, 44 år, har i sitt yrke kommit i kontakt med det gåtfulla handikappet dyslexi. Sedan i våras är hon ordförande i Dyslexiförbundet FMLS Varberg Kungsbacka.

I dag är det fastslaget att dyslexi varken är kopplat till intelligens eller synfel, det är en medfödd egenskap som innebär en nedsättning i vissa språkliga funktioner.
– Exakt vad det beror på vet ingen i dag, och hittills har dyslexi inte gått att bota. Nedsättningen kan vara av olika grad, en del kan läsa en text långsamt, andra klarar inte ens att läsa menyn på McDonalds. Dessutom kan det variera dag för dag för samma person, säger Jenny som mött många elever och vuxna med dyslexi.

Men hon anser att utvecklingen går framåt.
– Det pågår en fantastisk teknisk utveckling med talböcker, stavningsprogram och olika läsappar som alla kan ladda ner i sina datorer eller mobiler. Nu går det till och med att prata in sms i vanliga mobiler, säger hon och visar på sin mobil.

På ”tangentbordet” i mobilen finns en knapp med en mikrofonsymbol. Hon klickar på den och pratar in ett meddelade och vips så skriver mobilen själv in textraden som man sen kan skicka.
– Faktum är att vem som kan ha nytta av att veta det, ibland vill eller kan man inte knappa in alla bokstäver...Det är inte bara den tekniska utvecklingen för dyslektiker som Jenny tycker går framåt. I dag är den allmänna kunskapen om handikappet bättre. Och inställningen.
– Det är många som har gått omkring ett helt liv och inte vågat berätta om sina svårigheter. De har isolerat sig och en del har valt att stå utanför samhället. De har varit rädda för omgivningens dom.

Jenny konstaterar att det betytt mycket att kungen och kungabarnen berättat att de själva har handikappet.
– Kungen har gett mycket stöd till landets dyslektiker. Allt fler vågar prata om sitt handikapp, bland annat kända musiker och skådespelare med dyslexi. En del dyslektiker kompenserar sig genom att uttrycka sig med musik eller annan konst.

Varken Jenny eller någon i hennes familj har dyslexi. Intresset för funktionshindret har hon fått som lärare.
– Jag är mycket intresserad av pedagogik. Trots att jag aldrig tänkte sätta min fot i skolan då jag var klar med ekonomisk linje på Marks gymnasium, jag trivdes varken på högstadiet eller gymnasiet, började jag läsa historia på universitetet. Jag upptäckte att det var kul att studera, kanske för att jag tagit en paus och rest och ströjobbat ett tag, Kanske för att de mer självständiga studierna på universitetet passade mig bättre?

Jenny utbildade sig till lärare i historia och religion, efter att ha jobbat som både lärare och skolledare (rektor) tyckte hon att själva pedagogiken blev intressantare än hennes undervisningsämnen, hon utbildade sig till specialpedagog.
– Barn som utmanade var mer intressanta. Som specialpedagog hjälper och ger jag andra lärare redskap så att de kan hantera situationen i klassrummet bättre, jag gör kartläggningar av elever, jag arbetar mycket med barn som har ADHD, ADD och liknade funktionsnedsättningar. Det är spännande att vara med och påverka, skolan har sämre rykte än den förtjänar. Vi har en fantastisk skola men det betyder inte att allt är färdigt.Som ordförande i Dyslexiförbundet i Varberg Kungsbacka arbetar Jenny med att informera och påverka. Avdelningen har 150 medlemmar och det är elva aktiva i styrelsen. Under årets dyslexivecka har avdelningen ordnat såväl läsmys med läshunden Molly, en föreläsning av författaren Andrew Aschcroft och Jenny samt tipsar om användbara appar. Allt sker på Kulturhuset Komedianten i Varberg.

Fakta: Dyslexiveckan 3-9 oktober

  • Plats: Kulturhuset Komedianten i Varberg.

  • 3 oktober 17.00-18.00: Läsmys med läshunden Molly. Från 6 år.
  • 4 oktober 16.00-17.30: Bibliotekarier hjälper till med nedladdning av talböcker. Jenny Rappe berättar om användbara appar.
  • 4 oktober 17.30-18.30: Författare Andrew Ashcroft från Varberg föreläser om böcker, läsande och engelska.
  • 6 oktober, Världsdyslexidagen, lättlästa boktips och fika med författaren Andrew Ashcroft samt bibliotekarier. Jenny Rappe tipsar om användbara appar 16.00-18.30.
MEST LÄST