Anhörigkonsulent. ”Jag har ett spännande jobb som ofta berör de existentiella frågorna om liv och död. Det kan vara tungt att möta människor utan hopp, men ofta kan jag ge dem hopp om lättnad”, säger Kristina Hallén Flaa. Hon är den enda anhörigkonsulenten i Falkenbergs kommun.
Anhörigkonsulent. ”Jag har ett spännande jobb som ofta berör de existentiella frågorna om liv och död. Det kan vara tungt att möta människor utan hopp, men ofta kan jag ge dem hopp om lättnad”, säger Kristina Hallén Flaa. Hon är den enda anhörigkonsulenten i Falkenbergs kommun.

Ett stöd när kraften inte räcker till

– Möten med människor och möjligheten att får ta del av andras livsöden gör att jag trivs så bra med mitt jobb, säger Kristina Hallén Flaa. Hon är den enda anhörigkonsulenten i Falkenbergs kommun.

ANNONS
|

Kristina Hallén Flaa har sin arbetsplats på Mötesplats Mölle ovanpå den gamla gymnastiksalen. Hennes arbetsrum ligger i en del av det som tidigare var flickornas omklädningsrum. Det är här hon tar emot människor som behöver stöd för att klara sin vardag som anhörigvårdare.

–Många anhörigvårdare tar långt större ansvar än vad de behöver. Det finns hjälp att få, men det kan vara ett stort steg att träda tillbaka och låta någon annan rycka in förklarar Kristina Hallén Flaa.

Den hjälp som finns är till exempel hemtjänst, växelboende, eller avlastning i hemmet.

– Ibland kan det hjälpa att bara få träffa någon som hjälper anhörigvårdaren att inse var hans eller hennes gränser går.

ANNONS

Tidigare var anhörigkonsulentens målgrupp anhöriga till äldre sjuka personer. I våras utvidgades uppdraget till att även gälla anhöriga till personer med långvarig sjukdom och beroende.

–Än så länge är det okänt för många att det inte bara är anhöriga till äldre personer som kan får hjälp. Det är viktigt att föra ut vad som gäller, säger Kristina Hallén Flaa.

Den som tar kontakt med kommunens anhörigkonsulent har ofta blivit uppmanad av hemtjänst eller vårdpersonal att göra det. Dessutom är Kristina Hallén Flaa på Träffpunkt Ätran och Morup en dag i veckan för att informera om att hon finns, vilken hjälp hon kan erbjuda och för att fånga upp den som behöver hjälp, men inte ber om det.

– Många identifierar sig inte som anhörigvårdare. Det är så vi människor är, vi hjälper varandra. Ofta börjar det med mindre enklare sysslor. Stegvis ökar insatsen och en dag kan det kännas helt övermäktigt. Kroppen säger ifrån och tröttheten känns förlamande. Då är det inte alltid lätt att orka ta steget att be om hjälp, förklarar Kristina Hallén Flaa.

–Ibland hjälper det bara med att jag är ett bollplank. När en person hör sig själv säga hur han eller hon har det blir det lättare att hitta lösningar och tips på hur tillvaron ska kunna bli något mer lätthanterlig.

ANNONS

Kristina Hallén Flaa har en lista med cirka 100 namn på personer i Falkenbergs kommun som hon har mer eller mindre regelbunden kontakt med. Tre fjärdedelar av dem är kvinnor.

– Kvinnor ser ofta värdet av att ha någon att prata med och är mer vana vid att göra det. För män kan det kännas avskräckande att träffas i en grupp med både män och kvinnor. Jag har fått frågan om att starta en grupp för enbart män. Det är en tanke jag bär med mig.

För att möta dem som är anhörigvårdare har Kristina Hallén Flaa startat samtalsgrupper för anhöriga till demenssjuka människor.

–Det är inte så lätt att få ihop deltagare. Många är avvaktande och tycker inte att de har tid och möjlighet att vara hemifrån. Andra känner att de inte vill sitta och älta hur de har det där hemma.

– Jag brukar förklara att många som varit med tidigare upplever en lättnad över att träffa andra i samma situation.

Många som tar kontakt med Kristina Hallén Flaa frågar inte efter en lösning utan vill bli bekräftade i sin upplevelse och kan hitta inre styrka.

–Det kan vara läkande att få någon att prata med och det kan vara skönt att få hjälp med att förändra sin situation. Det är också viktigt för den som tar hand om en anhörig att han eller hon kan träda tillbaka och till exempel släppa in hemtjänst och personliga assistenter. – Jag har ett spännande jobb som ofta berör de existentiella frågorna om liv och död. Det kan vara tungt att möta människor utan hopp, men ofta kan jag ge dem hopp om lättnad.

ANNONS

Lite om Kristina Hallén Flaa

  1. Anhörigkonsulent i Falkenbergs kommun sedan ett och ett halvt år tillbaka
  2. Tidigare: Undersköterska, utbildad statsvetare, har arbetat som verksamhetsutvecklare för IM (Individuell människohjälp).
  3. Bor: Falkenbergare sedan 12 år tillbaka
  4. Född: På Tjörn 1980
  5. Familj: Man och två barn
  6. Fritid: Löpning och yoga

Anhörigstöd

  1. Här kan du få hjälp: Kommunens biståndshandläggare (gäller både Varberg och Falkenberg). I Varberg finns fyra anhörigsamordnare. På Varbergs kommuns hemsida varberg.se finns blogg, info och kontaktuppgifter.
  2. Statistik från NKA visar att 1.3 miljoner svenskar är anhörigvårdare. De flesta av dem är i yrkesverksam ålder.
  3. Den vanligaste åldern på en anhörigvårdare är 45-64 år.
  4. Anhöriga svarar för 75 procent av den omsorg av äldre som ges i hemmet.
  5. Läs mer på: anhoriga.se, hemsida för Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, NKA”Det kan vara läkande att få någon att prata med”
ANNONS