Julförbereder. Filip Benjaminsson, Lina Arnesson Ceder och Per Nordin rustade i sina jägmästarvästar som ska ha använts sedan anno 1924. Vinsten från granförsäljningen möjliggör att eleverna i klassen kan studerar skogspolitik utomlands.
Julförbereder. Filip Benjaminsson, Lina Arnesson Ceder och Per Nordin rustade i sina jägmästarvästar som ska ha använts sedan anno 1924. Vinsten från granförsäljningen möjliggör att eleverna i klassen kan studerar skogspolitik utomlands.

Dags att leverera granar till slottet

Hallänningarna Lina, Per och Filip ska leverera granar till självaste hovet. I år är det prins Carl Philip och Prinsessan Sofia som ska ta emot.

ANNONS
|

Lina Arnesson Ceder, Per Nordin och Filip Benjaminsson läser till jägmästare i Umeå. De går tredje året, och i den årskursen har eleverna haft en viktig uppgift sedan 52 år. De ska hugga granar, sälja dem på Stockholms gator och dessutom leverera ett antal väl utvalda granar till hovet.

Lina Arnesson från Skällinge är klassens grangeneral.

–Jag och sex personer från min klass, bland annat Filip som är ekonomiansvarig, utgör ”Grangruppen”. Vi har planerat granförsäljningen sedan mars månad, så det är många timmars jobb som ligger bakom, säger hon.

Det är Grangruppen som har den ansvarsfulla uppgiften att leverera granarna till hovet.

ANNONS

–Det ska bli jättespännande. Det är en ära att få leverera julgranar till hovet. Det känns kul att bidra med lite julstämning på slottet, säger Lina.

Och naturligtvis är det kungsgranar hovet ska ha, fem stycken.

Redan den 6 december förberedde tio klasskamrater genom att åka till Skåne och hugga 2 500 granar från tidig morgon till sena kväll. Tre lastbilar har sedan fått köra upp granarna till Stockholm. På måndag inleds försäljningen på Stockholms gator.

Lina, Per och Filip tycker att det är en kul och intressant utbildning som de går på. Alla tre är förstås intresserad av skog och natur, och har inget emot att vara utomhus.

–Jägmästare lär sig allting som har med skog att göra. Det handlar om allt från hur man bevarar arter till hur man får så bra avkastning av skogen som möjligt. Man får ett stort spann där man lär sig om skogens alla värden, berättar Per som är från Falkenberg.

Det är lätt att tro att jakt ingår i utbildningen?

–Nej. Däremot finns det många på utbildningen som är väldigt intresserade av jakt och vi har en jaktvårdsförening i kåren som erbjuder bra möjligheter att jaga på fritiden. Själv jagar jag en del, främst älg och fågel. Det är skönt att komma ut i skogen och koppla bort skolan ibland, berättar Filip.

ANNONS

Även Lina sysslar med jakt:

Jag jagar i Varberg och i Västra Götaland. Jag har nyss skaffat min första egna jakthund så det ska bli spännande. Då är det framför allt vildsvin och älg.

Utbildningen på jägmästarprogrammet i Umeå är fem år lång. De första tre åren läser eleverna sådana ämnen som biologi, skogsskötsel, skogsekonomi, skogsteknik och virkeslära. Därefter kan eleverna välja om de ska stanna kvar i Umeå eller läsa de två sista åren på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala eller Alnarp.

Men vad blir det för jobb?

–Utbildningen är väldigt bred och ger möjlighet att jobba med allt från att märka upp var skogsmaskinerna ska köra i skogen till att sitta på ett kontor och långsiktigt planera hur vi ska bruka den svenska skogen, säger Filip

Alla tre bor i Umeå och går jägmästarprogrammet på SLU Umeå

Lina Arnesson Ceder, 29 år

Uppväxtort: Skällinge

Familj: Sambon Kristoffer, hunden Milo (mamma Anette, pappa Mikael och syskonen Anna och Johan)

Per Nordin, 22 år

Uppväxtort: Falkenberg

Familj: Sambon Johanna (mamma Karin, pappa Anders och systrarna Emma och Johanna)

Filip Benjaminsson, 22 år

Uppväxtort: Falkenberg

Familj: Föräldrar och två yngre bröder

ANNONS