Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/24
ANNONS ▼

Alla är välkomna till deras trädgård

I Valinge står trädgårdsgrinden öppen på söndag. Berit och Arne Andersson har putsat och fejat i rabatter för att allt ska se så fint ut som möjligt inför söndagens arrangemang Öppen trädgård.

Väderprognosen över Valinge på söndag talar om 19 grader, sol bakom molnen och kanske ett par millimeter regn. Regnet oroar egentligen inte Berit och Arne Andersson eftersom de vet att seriösa trädgårdsentusiaster sällan låter sig hindras av väder. 
– De som är måttligt intresserade tar hänsyn till vädret men vi har en laddning paraplyer att låna ut, säger Berit Andersson som hoppas på runt 20 grader, halvmulet och inte för mycket vind. 
Finjusteringarna pågår in i det sista. Rabatter och gräsmatta ska gås igenom, klippas och snyggas till.
– Vi vill ju visa trädgården från sin allra bästa sida, säger Arne Andersson.

Stället har det tilltalande namnet Fridhem och är Arnes föräldrahem. På 1980-talet övertog han och hustrun huset och den väl tilltagna tomten. På den tiden var det mest Arne som ägnade sig åt trädgårdsarbete men med åren har även Berit engagerat sig och numera är båda lika entusiastiska över sitt "tredje barn".
– Det blev ju så, när våra båda döttrar flyttade fick även Berit mer tid för trädgården och intresset liksom blommade ut, säger Arne som medger att han länge var den mer drivande trädgårdsentusiasten.

Det är femte gången som makarna är med i Öppen trädgård. Första gången som de visade sin trädgård för allmänheten var i samband med Valingedagen och det gav mersmak. 
– Det blir ju en slags belöning för oss om allt det arbete vi lägger ned uppskattas av andra, säger Arne.

Den terrasserade trädgården på Valinge rygg innehåller traditionella trädgårdsväxter som clematis och hostor (funkior), här finns härligt röda och vita trollbär, stixiga ulltistlar, en tolvårig paraplymagnolia och konjaksknölkalla. En iögonfallande Koreagran med blå upprättstående kottar tillhör det mer exotiska inslaget. Den riktigt lyser upp trädgården som har flera olika rum att vandra runt i. Det finns flera sittplatser och vid den porlande dammen kan man njuta av fantastiska näckrosor i sällskap av såväl guldfiskar som grodor. 
– Att gå ut i trädgården efter en dag på jobbet är rena avkopplingen, det är skönt med frisk luft och trädgårdsarbete, tycker Berit som till och med uppskattar gräsklippningen.
Att klippa gräset på den 3500 kvadratmeter stora tomten tar 90 minuter. Men då klipper de samtidigt med varsin klippare.
– Det räcker att klippa halva trädgården. De gånger jag får klippa hela blir jag lite trött på slutet, erkänner Berit.

Något särskilt tema har inte Berit och Arne för sin trädgård men de vill ha stor variation. Både när det gäller olika typer av växter, färger och storlekar. 
– Att bara ha samma typ av växter blir tråkigt, det blir mycket roligare om man blandar eller gör något lite extra som får betraktaren att haja till, säger Arne och avslöjar att en av trädgårdsgångarna ska få en mer spännande framtoning. 
– Raka linjer är också tråkigt. Jag ska göra en mall och lägga om stenarna men det får bli nästa års projekt.   

Öppen trädgård 2017

  • Arrangeras av tidningen Land i samarbete med Skånska byggvaror.
  • Fram till den 28 maj kunde intresserade trädgårdsinnehavare anmäla sin trädgård och rekordmånga deltar i årets evenemang som pågår klockan 12–18 söndag den 16 juli.

I Halland finns fem trädgårdar att beskåda:

  • Eksäter trädgård i Kungsäter
  • Christina och Leif Fryles trädgård i Varberg
  • Läjets trä och trädgård i Träslövsläge
  • Einar Bengtssons trädgård, Träslövsläge
  • Berit och Arnes Anderssons trädgård på Valinge rygg
MEST LÄST