En folkkär trubadur. Evert Taube besökte Varberg två gånger på 40-talet.
En folkkär trubadur. Evert Taube besökte Varberg två gånger på 40-talet.

När Evert Taube besökte Varberg

Söndagsandakterna i tv under augusti månad i år har sänts från Evert Taubes sommarhem på Vinga i Göteborgs skärgård.

ANNONS
|

Temat har varit den store trubadurens uppväxt och hans visor som blivit så uppskattade.

När jag lyssnat dessa söndagar tänkte jag på tobakshandlare Uno Anderssons artiklar i Varbergs- EXTRA 1974. Där berättade han om sina två möten med Evert Taube. Uno Andersson bodde på Hantverksgränd 10, och hade i många år frukt- & tobaksaffär på Torggatan i Varberg, där Apoteket Kronan i dag ligger. Han medarbetade i flera år i min lilla tidning, och här följer några axplock ur hans båda artiklar om Evert Taube.

”Året var 1944. Nöjesparkens styrelse hade engagerat Evert Taube att sjunga visor på dess teater, och det var första gången som den populäre trubaduren gästade Varberg. Allan Kanje hade fått i uppdrag att möta Taube och ta hand om honom tills konserten skulle börja.

ANNONS

Allan ringde och frågade om jag kunde tänkas ordna en liten supé hemma hos mig efter Taubes framträdande. Då jag tyckte att Allans förslag lät bra, och eftersom det inte är allom givet att ha en sådan gäst som Evert Taube i sitt hem, accepterade jag förslaget.”

Uno Andersson och Allan Kanje kom överens om att båda möta Evert Taube vid tåget, och sedan gå till Varbergs Hotell och äta middag alla tre.

Nöjesparkens teater var välbesatt av Taubebeundrare den dagen. Evert Taube sjöng och spelade på sin luta, och på känt manér kom han av sig då och då, men publiken var med på noterna och sufflerade villigt.

Uno Andersson berättar om middagen efteråt:

”Taube bad att få låna badrummet för att duscha och byta skjorta. Vi andra hjälptes åt att ordna med maten. (Frun i huset var bortrest.) Då jag tyckte att skjortbytet tog alltför lång tid, gick jag för att se efter. Då ser jag att Taube ligger i badkaret och myser. Nåväl, han kom så småningom ner så vi kunde äta och dricka. Natten blev en upplevelse och Evert (vi hade blivit bröder) tog fram sin luta och sjöng för oss, bland annat ”Himlajord”, som ju handlar om John Löfgren, född i Falkenberg.”

ANNONS

Redan året därpå, i juni månad 1945 kom Evert Taube åter till Varberg, och sökte upp sin vän Uno Andersson. Evert hade denna gång med sig sin äldste son, Per-Evert, arkitekt och bosatt i Frankrike, och de kom sjövägen i Everts båt ”Monsunen”. Trubaduren hade tydligen uppskattat sin nya bekantskap i Varberg, och den här gången blev det ett längre besök med flera framträdanden för honom i länet.

Uno Andersson berättade bland annat i sin andra artikel, om när Evert Taube skulle bjuda på lunch på Varbergs Hotell. Trubaduren hade ringt i förväg till hovmästaren och bett hotellet duka fram ställets läckerheter, vilket också gjordes. Under måltiden berättade Taube att han höll på att arbeta fram en folkluta tillsammans med fackmän. När den är färdig ska han annonsera i Sveriges alla tidningar. I annonsen ska stå: EVERT TAUBES FOLKLUTA SÄLJES ENDAST I UNOS SNUS- OCH LUTAAFFÄR. När Taube fått notan för lunchen vände han sig till Uno och viskade:

”Du har väl pengar med dig”. Så var det med den bjudningen, men vi hade roligt, poängterade Uno Andersson. Efter lunchen promenerade sällskapet till Goda Hopp för att ta ett dopp, och här stortrivdes Taube.

ANNONS