Ordlekare. Olle Nordahl, vinomtyckare, limerickskrivare och haikudiktare. Det korta och koncisa i haikudiktningen tilltalar honom. Bild: Ola Folkesson
Ordlekare. Olle Nordahl, vinomtyckare, limerickskrivare och haikudiktare. Det korta och koncisa i haikudiktningen tilltalar honom. Bild: Ola Folkesson

Från fräcka limerickar till haikudikter

Vinkonsulten och skriftställaren Olle Nordahl skriver underfundiga böcker om vinets glädje, fräcka limerickar och finstämda haikudikter.

ANNONS
|

Olle Nordahl i Falkenberg är en ordlekare av stora mått. Inspirationskällor är allt från Owe Thörnqvist och Povel Ramel till Alf Henriksson.

– Revyn Svea Hund med Hasse Alfredson blev början till mitt limerickskrivande. I slutet av 90-talet berättade jag fräcka limerickar i Stefans och Kristers buskis­serie Full fräs i tv.

Han gillar att läsa och på nattduksbordet ligger alltid en trave böcker. Han återvänder ständigt till favoriterna Hjalmar Söderberg och Fritiof Nilsson Piraten. Där finns också en bok av poeten Tomas Tranströmer.

– Jag begriper inte mycket av dikterna, men det finns ett avsnitt med haikudikter som jag brukar läsa.

ANNONS

Olle började skriva haikudikter för två år sedan och gav strax före jul ut en liten skrift med 146 dikter i den japanska versformen.

Genom bruna blad

gröna grässtrån

sträcker sig

plirar mot solen

– Det var den första haikun jag skrev. Den kom till mig en vårdag under en bilresa. Jag noterade några gräs­strån som stack upp intill vägrenen.

Varför skriver du haikuer?

– Jag tycker de är fina och stämningsfulla. Det lockar mig att skriva om små iakttagelser i vardagen. Den korta koncisa formen tilltalar mig.

Mest känd är dock Olle för sina stora vinkunskaper som han delar med sig av på olika sätt.

I slutet av 1960-talet bodde Olle hos en kompis i Varberg. En kväll var de ute och träffade två tjejer. Den ena var Annika från Lassabacka som senare blev Olles hustru. Han blev kvar i Varberg och fick jobb som försäljare på Systembolaget. Här lades grunden till hans stora vinintresse.

– Som anställd fick jag gå kurser i vinkunskap. En av föreläsarna var vinkännaren Janåke Johansson och han kom att förändra mitt liv. Han såg mitt intresse och undrade om jag ville hålla egna kurser.

Så följde flera år av arbete på olika Systembolag runt om i Sverige innan han och familjen kom tillbaka till Varberg. 1986 sökte han ett ledigt arbete som butikschef i Falkenberg och blev kvar till 1995.

ANNONS

– Efter 26 år lämnade jag Systembolaget. Då hade jag fått ett erbjudande om jobb för en vinimportör. Men jag gillade aldrig rollen som försäljare utan ville helst ägna mig åt utbildning.

För tretton år sedan sade han upp sig och startade egen konsultverksamhet istället. Idag håller han kurser i vinkunskap och vinprovningar. Han skriver om vin i tidningar, håller föredrag och skriver böcker.

Nyligen fyllde Olle 70 år och har naturligtvis en lämplig haiku för den tilldragelsen.

– Frågan är inte

hur gammal man är, utan

hur man är gammal

Född: den 24 januari 1944 i Malmö.

Bor: på Rotevägen i Falkenberg.

Utbildning/gör: folkskola, Handelsskola och Hermods, började arbeta på kontor som 14-åring, som 22-åring jobb på Svenska Amerikalinjens fartyg MS Gripsholm och såg hela världen under två år, anställd på Systembolaget i 26 år, startade 2001 företaget Oenologen.

Familj: hustru Annika, en son och en dotter, tre tjejbarnbarn, 13 år och ett tvillingpar, 14 år.

Intressen: vin, whisky, att skriva och läsa.

Medlemsskap: Munskänkarna Falkenbergssektionen, Falkenbergs Uisge SällSkap

Utgivet: 150 skämt i limerickform, Snacka om vin samt häfte med 146 haikudikter.

Böcker på gång: Humoreller och Ettusen oneliners plus ett 30-tal opublicerade haikuer.

ANNONS