Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Lever som hon lär. Mycket grönsaker, inga halvfabrikat och inget socker. En dag i veckan har familjen infört dataspelsförbud.

Linda firar 40 med att starta eget

Grattis! En frisk själ i en sund kropp, sade redan de gamla romarna. En sentens som dagens födelse­dags­barn helt instämmer i. Linda Hordnes-Strömqvist i Varberg brinner för en hälsosam livsstil, snart startar hon eget i branschen.

Linda Hordnes-Strömqvist är otålig. Hon går och väntar på att byråkratins kvarnar ska mala färdigt. Att starta eget är inte gjort i en handvändning. Hon längtar efter att få börja jobba med det hon kan bäst och vill mest, nämligen att få andra människor att må bra. Lokal i bra läge sökes och huvudet är fyllt av idéer för företaget.

– Jag vill knyta ihop hälsosäcken, kunna erbjuda en mängd olika behandlingar både till privatpersoner och företag. Medicinsk massageterapi, kostrådgivning, föreläsningar och viktminskningsgrupper. Och kanske viktigast av allt, fungera som stöd och vägledare för dem som vill uppnå olika typer av personliga mål.

Med utbildningar som friskvårdskonsult, medicinsk massageterapeut, kost- och näringslärakonsult, hälsocoach och en ryggsäck fylld av olika erfarenheter i en branschen, ska man väl tro att upplägget ska lyckas.

Linda Hordnes-Strömqvist fyller 40, hon föddes i Marstrand den 18 april 1973.

– Det är lite svårt att ta in. Man har varit 30-nånting så länge nu. Men det känns helt okej, på många sätt mår jag bättre i dag än när jag var 25. Bitarna i livet har börjat falla på plats. Att jag drabbades av en sjukdom som permanent slog ut funktionen i min sköldkörtel för några år sedan fick mig också att inse att man inte kan ta någonting för givet.

Detta med friskvård i dess olika former har gått som en röd tråd genom livet för Linda Hordnes-Strömqvist. Kanske ligger det i generna. Lindas norska mor är socionom, akupunktör och massör. När Linda var sex år skiljdes föräldrarna. Linda och mamma flyttade söderut, till Varberg, och pappa tillbaka till Norge.

– När jag fyllde elva ville mamma plugga ett år i Kalifornien och jag skulle följa med. Det var både spännande och skrämmande. Jag gick i amerikansk skola, det var en hårdare miljö än hemma i Varberg men det var lärorikt.

Vid sexton års ålder var det dags för Linda att bli vuxen. Mamma for till Sandöskolan för att lära sig om bistånd och åkte kort därefter ut i världen för att arbeta. Linda kämpade på med studierna på Peder Skrivares livsmedelstekniska linje.

– Ett halvår innan studenten gav jag upp. Jag var så skoltrött. Fick jobb på Kvantum.

Därefter följde några kringflackande år, där arbete, studier och resor varvades. Ett år med mamma på Kap Verde-öarna, ett år i USA som barnflicka, komvux för att läsa in gymnasiekompetens.

– Det var under året i Los Angeles som jag först kom i kontakt med gymkulturen. Men det var när jag började på en idrottsledarlinje som jag förstod att det inte räckte med att bara träna rätt - man måste äta rätt också. Och tänka rätt. För mig fungerar träning som en sorts terapi, då finns det ingenting annat i mina tankar. Kroppens ”må-bra-hormon”, endorfiner och dopaminer kickar in och jag mår bra.

När utbildningen var färdig hade Linda hunnit fylla 25. Under några år arbetade hon som instruktör på gym och som personlig assistent, men även på olika ställen som dörrvakt, en erfarenhet hon inte vill vara utan.

– Man lär sig en hel del om människor och psykologi i det jobbet.

Så kom de båda sönerna Anton och Olle. Linda arbetade på Nautilus gym och försökte få vardagspusslet att gå ihop. Barnens far arbetade på Nordsjön. Till slut gick de skilda vägar, Linda blev ensam mamma.

För fyra år sedan träffade Linda sin man Joakim Strömqvist. De två sade ja till varandra i Varbergs kyrka den 25 augusti i fjol. Och hon har fått ett bonusbarn på köpet, Alexander 14 år.

– Efter mina båda graviditeter gick jag upp i vikt. När jag vägde 100 kilo beslutade jag mig för att göra något åt saken. Under ett år gick jag ner 30 kilo, genom att aktivt lägga om kosten och träningen. I dag är det en livsstil.

– Visst händer det att jag äter glass och choklad och jag tar mig gärna ett glas vin på lördagskvällen. Jag är inte för förbud men om det ska vara onyttigt ska det banne mig vara riktigt gott.

Kan jag så kan andra, funderade Linda, och någonstans här föddes idén till att starta något eget. Kurser och jobb med ett av de större företagen inom viktminskning gav henne mer kunskap och insikt, inte minst om betydelsen av den mentala träningen.

– Det ska inte bli något gym, det finns det tillräckligt av. Mer ett ställe där man kan hitta sin sinnesnärvaro, muskelkännedom och kroppsmedvetenhet.

– Vi lever i en tid när allt ska gå så fort. Kraven på jobbet ökar, kraven på dig själv ökar. Jag tror många lider av både hjärnstress och prestationsångest. När man skär ner på personal leder det ofta till mer arbete för de som är kvar, vilket ofta leder till sjukskrivningar och så är man inne i en ond cirkel. Barn som sitter vid datorn och spelar tv-spel hela dagarna. Det gäller att hitta ett sätt att skapa balans, att förhålla sig till tillvaron. Det är här jag vet att jag kan hjälpa till.

Linda delar med sig av några tips för att må bättre:

– Se till att du får en stund för dig själv varje dag. Ta dig tid. Strunta i tv och mobiltelefon. Vaken vila kallar jag det, att bara vara.

– Lev mer i nuet. Inte oroa dig för vad som skall hända i morgon – inte gräma dig för vad som hände i går.

– Ät näringsrik mat. Laga från grunden, hoppa över halvfabrikaten och sockret. Och rör på dig, hela kroppen. Hitta en motionsform du gillar så blir det av. Sätt ett mål som är hållbart och som går att nå upp till.

Själva födelsedagen kommer nog att firas i all stillhet med de närmaste. Kanske med en middag på John’s Place eller något annat trevligt. Till sommaren blir det en konsert på Majas, en present från mamma.

– Jag önskar mig ingenting särskilt. Att jag ska få igång företaget. Att det ska bli vår, sommar, varmt, säger Linda och tittar ut mot det lätta snöfallet utanför fönstret.

Om tio år driver Linda Hordnes-Strömqvist förhoppningsvis en hel kedja av Mindful Body-anläggningar. Hon är ute i skolorna och föreläser om vikten av att sköta om kropp och själ. För det gäller att börja i rätt ände – med barnen.

Image - 2

Född: 18 april 1973.

Bor: Varberg.

Yrke: Massageterapeut, hälsokonsult.

Familj: Maken Joakim Strömqvist, mina söner Anton, 12 år, och Olle, 10 år, och min ”bonusson” Alexander, 14 år.

Vad gör du helst en ledig dag? Umgås med familjen och goda vänner, tar en lång promenad.

Motto i livet: Det finns inga misslyckanden, bara feedback!

MEST LÄST