Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Jazzlegendar. Nils-Bertil "Bert" Dahlander besökte stugan i Ugglarp nästan varje sommar fram tills han slutade spela trummor 2008. I måndags avled han i sitt hem i USA, 83 år gammal.

  Legendariske jazztrummisen Bert Dahlander har gått bort

  Sveriges internationellt mest kända jazztrumslagare avled på nationaldagen – sommarhallänningen Nils-Bertil Dahlander.

  Nils-Bertil, eller Bert som han hette efter att ha tagit smeknamnet som officiellt förnamn, dog i måndags i hemstaden Mesquite, norr om Las Vegas i USA, några veckor efter att ha fyllt 83 år.

  - Han hade varit sjuk ett tag men fick somna in lugnt och stilla här hemma, med mig och hunden Elvis bredvid sig och lite jazzmusik i bakgrunden, berättar hustrun Birgitta på telefon.

  Bert Dahlander föddes i Mölndal 1928 och gjorde sina första konserter som trummis i Göteborg redan som 13-åring. Efter att ha besökt New York redan 1948 blev han sex år senare den tredje svenske professionelle jazzmusikern efter Roffe Ericsson och Åke "Stan" Hasselgård att emigrera till USA och lyckas i jazzens hemland.

  Efter att ha fått en flygande start i vibrafonisten Terry Gibbs band fick Dahlander spela med de legendariska pianisterna Teddy Wilson och Earl Hines och senare kompa exempelvis trumpetaren Chet Baker. Under sina många år i USA spelade han sedan med många av de största jazzmusikerna.

  Coleman Hawkins, Lester Young, Sonny Rollins, Phil Woods, Zoot Sims och Sonny Stitt hör till stjärnorna som har backats upp av den svängige och humoristiske svensken. Och det är bara några av saxofonisterna. Hemma i Sverige anlitades han bland annat av Monica Zetterlund, Jan Johansson och Lars Gullin.

  Sommaren 2008 gjorde Nils-Bertil sina sista spelningar innan han sålde trummorna i Falkenberg, på lagom avstånd till stugan i Ugglarp.

  Så sent som i höstas skickade han en hälsning till Halland i ett reportage från USA som finns att läsa på länken bredvid.