Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Landstinget backar från det kritiserade beslutet

Patienter som behöver substitutionsbehandling slipper alltså åka till Varberg. De kan i stället fortsätta hämta sin medicin i Falkenberg, men nu i vuxenpsykiatrins nya lokaler.

Det blir inga resor till Varberg för patienter i Falkenberg som behöver substitutionsbehandling med läkemedel för att hantera sitt forna drogmissbruk.

Landstinget Halland har tänkt om och ändrar sitt tidigare beslut.

– Vi har tittat på vad det innebär med en flytt och funnit att de patienter som det fungerar bra för ska kunna gå kvar i Falkenberg och hämta sin medicin. Jag beklagar att informationen varit otydlig och om den skapat oro, säger Lennart Runevad, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i norra Halland.

I dagsläget får cirka 12 personer i Falkenberg medicin mot sitt missbruk. Med hjälp av Subutex, Suboxone och Metadon håller de sig borta från droger. Efter sommaren kommer däremot människor som bor i norra Halland och startar medicinbehandling att få åka till Varberg för att hämta ut medicin – i alla fall till en början.

– Starten ska ske i Varberg. Sedan kan personal som jobbar med processen efterhand ta beslut om att patienter kan få sin medicinering i sin hemkommun. Det är när man känner sig trygg och ser att det fungerar, säger Lennart Runevad.

Landstinget Halland arbetar tillsammans med de halländska kommunerna och Sveriges kommuner och landsting för att förbättra beroendevården så att patienter ska få samma möjligheter oavsett var i länet de bor.

Med hjälp av bland annat nationella riktlinjer ska det bli större tydlighet och bättre samverkan.

– Vad är kommunens ansvar och vad är landstingets? Det finns en risk att man bollar problem mellan sig. Det är bra att det är stort fokus på beroendevården nu. Redan till hösten kan det bli förändringar som förbättrar vården, säger Lennart Runevad.

På måndag flyttar vuxenpsykiatriska mottagningen in i Skatteverkets gamla lokaler på Arvidstorpsvägen, eftersom de gamla lokalerna var för trånga. Det blir en mottagning i två våningsplan som, enligt Lennart Runevad, blir en bättre arbetsmiljö för personalen. Däremot måste patienter som ska lämna urin göra det på toaletter vid entrén.

– Vi har ingen optimal urinprovstagning i lokalerna men det kommer en permanent lösning framöver. Vi gör det bästa för att lösa det men jag vet inte hur lång tid det tar. Idéer finns och avdelningschefen har fått i uppgift att se över det tillsammans med hyresvärden, säger Lennart Runevad.

Substitutionsbehandling

En patient som varit drogmissbrukare kan få läkemedel som ersättning för missbruksmedlet. Medicinen motverkar effekt av andra opioider. Subutex tas till exempel i tablettform och innehållet absorberas genom munslemhinnan.

Ett annat alternativ som också reducerar risken för missbruk är kombinationspreparatet Suboxone.

Också genom metadonbehandling kan man behandla människor med svårtartat beroende av opioider. Patienten får en individuellt anpassad daglig dos, som gör att begäret efter heroin försvinner. Därmed blir också människan mottaglig för sociala och psykologiska stödåtgärder. Källa: Nationalencyklopedin.