Populärt sjukhus. AT-läkarna, från vänster: Oscar Finskas, Ellen Tolestam Heyman, Tanya Malmberg, Jessica Pettersson, Sabena Abbas och Victoria Örtenwall trivs på sjukhuset i Varberg.
Populärt sjukhus. AT-läkarna, från vänster: Oscar Finskas, Ellen Tolestam Heyman, Tanya Malmberg, Jessica Pettersson, Sabena Abbas och Victoria Örtenwall trivs på sjukhuset i Varberg.

Landets AT-läkare lockas av Varberg

Varbergs sjukhus är en magnet för landets AT-läkare. Här går det 17 sökande på varje plats. – Varberg har ett lagom stort sjukhus. Här gör vi skillnad, säger Jessica Pettersson.

ANNONS
|

AT betyder allmäntjänstgöring och är en praktisk utbildning med lön som görs i slutet av läkarutbildningen. Studenterna har avlagt läkarexamen efter 5,5 års studier, men de har ännu inte fått sina legitimationer.

I Varberg arbetar alla AT-läkare i 21 månader inom olika specialiteter som kirurgi, medicin, urologi, ortopedi, operation/intensivvård, akutmedicin, psykiatri och inom allmänmedicin på en vårdcentral. Intagningarna sker fyra gånger om året med fem nya läkare varje gång.

Hallands sjukhus/Varberg rankas högt bland AT-läkarna. Här jobbar de självständigt med egna patienter under handledning av en erfaren doktor. Anna Friborg, som själv gjorde sin AT-tjänstgöring i Varberg, förklarar sjukhusets dragningskraft så här:

ANNONS

–Det är ett stort bassjukhus med flera olika specialiteter. Här är man behövd och får se och lära sig mycket. Efter de 21 månaderna har man en otroligt bra grund att stå på.

De sex läkare HN träffar stortrivs.

–Vi har en bra balans mellan stöd och ansvar. På ett universitetssjukhus räknas man inte riktigt in i gemenskapen. Här tillför vi någonting, tycker Victoria Örtenwall, som just nu jobbar på medicinkliniken.

Ibland händer det att patienter kräver en specialist. Men AT-läkarna får också beröm för att de är så noggranna och för att de tar sig tid med patienterna.

– Vi beställer också fler prover och undersökningar, säger Ellen Tolestam Heyman. Det ska vi göra eftersom vi saknar erfarenhet.

Ingenting är dock så bra att det inte kan bli bättre. I höst ska AT-utbildningen förändras och bli mer enhetlig med fokus på akutsjukvård i början och i slutet av perioden. I dag är upplägget splittrat. Du är sällan längre än en vecka på samma avdelning och hinner inte lära känna dina patienter eller arbetskamrater.

–Det blir en smartare logistik som också blir bättre för patienterna, tror Anna Friborg.

Efter AT-tjänstgöringen brukar de allra flesta specialisera sig. Inom vad vet AT-läkarna inte än.

ANNONS

–Jag funderar på gynekologi och förlossningssjukvård, säger Sabena Abbas. Det är ett intressant område där det finns stor potential för forskning.

ANNONS