Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

”Känn ingen sorg”. Håkan Hellström med de fyra huvudkaraktärerna i filmen; Johnny (Jonathan Andersson), Pål (Adam Lund­gren), Eva (Disa Östrand) och Lena (Josefin Neldén).

Långfilmsdebut för Jonathan Andersson

– Det största som hänt mig som skådespelare? Absolut! Jonathan Andersson från Falkenberg spelar en av huvudkaraktärerna i ”Känn ingen sorg”. Filmen som baseras på personer i Håkan Hellströms texter.

Jonathan har bott i Stockholm i snart fem år. Men han är ofta hemma i Halland och hälsar på familjen och kompisarna i Falkenberg. Vi träffas när han är där på julbesök

– Jag säger hemma om Stockholm när jag är här och vice versa. Båda känns som min hemstad, förklarar Jonathan över en kopp kaffe på Falkmanska Cafét.

– Vi var ofta här och fikade när jag gick på Tullbroskolan. Men numera blir det mest på Stålboms när jag är i stan.

Han är van vid kafémiljö eftersom han själv jobbar på fik i Stockholm, Il Café, som finns både på Söder och på Kungsholmen.

Senast vi pratades vid för två år sedan hade du just gått ut Calle Flygares Teaterskola, vad har du gjort sedan dess?

– Inte så mycket teater första året. Jag jobbade på kaféet, skrev och spelade lite musik för mig själv hemma. I år har jag spelat med en fri teatergrupp som heter Teater Tillsammans. I juni gjorde vi ”Vävarna” av Gerhart Hauptmann som är en tysk dramatiker från 1800-talet. Pjäsen handlar om arbetssituationen i ett gruvsamhälle på 1840-talet då det blir tuffare villkor att jobba.

Det låter nästan som vi har det här och nu?

– Exakt! Pjäsen gick jättebra och fick fina recensioner.

Efter det gick Jonathan med Teater Giljotin, en teatergrupp där han skulle spela med i Unga Giljotins uppsättning av ”Where I end and you begin”.

– Men det fick jag hoppa av när jag fick filmrollen i ”Känn ingen sorg”.

Hur gick det till?

– Jag fick höra talas om filmen och sökte rollen. Har älskat Håkan Hellströms musik sedan starten. I annonsen stod att man skulle kunna spela gitarr och det kan jag skapligt. I maj var det en första audition och sedan fick jag provfilma två gånger till.

– I somras hade vi en konsert på Källaren Laxen (i Falkenberg) där jag och några kompisar spelade Håkan Hellström-låtar. Det hade vi bestämt redan i vintras, in­nan det var aktuellt med filmen. Jag fick reda på att jag fått rollen samma dag som vi hade ett rep på eftermiddagen. Det var ett jävligt roligt rep kan jag säga!

Vilken är din ­favoritlåt av ­Håkan?

– Det finns så jäkla många och jag har lyssnat så mycket att det finns en låt till varje känsla. Men ”Gårdakvarnar och skit” är en favorit.

Nu har du fått chans att träffa honom också?

– Vi har setts några gånger under inspelningen. Han var jätteschysst och vi snackade en del om rockmusik eftersom vi båda gillar det.

”Känn ingen sorg” handlar alltså inte om Håkan Hellström men bygger på karaktärer som förekommer i hans låtar. Inspelningen drog i gång i september och höll på i ett par månader, mestadels i Göteborg. Björn Stein och Måns Mårlind regisserar (duon har gjort succé i Hollywood med fantasyfilmen ”Underworld: Awakening”) och manuset har skrivits av Cilla Jackert.

Huvudrollen Pål spelas av Adam Lundgren medan Jonathan Andersson spelar Johnny, de andra två huvudkaraktärerna Lena och Eva spelas av Josefin Neldén respektive Disa Östrand. I övriga roller ses bland andra Tomas von Brömssen (Rolle), Gunilla Nyroos (Hopp) Reine Brynolfsson (Bosse) och Marie Richardsson (Lisbeth).

Adam Lundgren blev väldigt uppmärksammad när han spelade Benjamin i Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Den började väl sändas och gjorde jättesuccé när ni höll på med inspelningen av ”Känn ingen sorg”?

– Ja, och jag visste inte om projektet ”Torka aldrig tårar” då. Men Adam är en fantastisk kille och det var serien med.

En annan av karaktärerna där, Lars-Åke, spelades av Michael Jonsson från Falkenberg som också bor i Stockholm numera.

Känner ni varandra?

– Lite grann, men vi umgås inte.

Ni har båda lärt er spela ­teater hos Gun Jönsson?

– Ja, hon har betytt väldigt mycket för mig.

– Vi brukar ses och prata lite när jag är hemma i Falkenberg.

”Känn ingen sorg” har inte premiär förrän i februari 2014, vad ska du göra fram tills dess?

– Jag ska fortsätta med ­Teater Giljotin efter nyår.

Jonathan har spelat med band i Falkenberg och umgås med killarna i Nervous Nellie i Stockholm där bröderna Sebastian och Andy Johansson ingår och ibland även Johan Jönsson (alla är exilfalkenbergare).

Har du inga musikplaner?

– Musik är det häftigaste som finns och ger mig väldigt mycket inspiration. Men teater är det jag gjort mest och jag kan tänka mig att syssla med båda.

Vilken typ av teater inspirerar dig?

– Jag tycker om teater som vill visa någonting och som påverkar. En bra föreställning ska man gå och fundera på i några dagar efteråt. Det är väldigt kul med experimentell teater där man kan prova på att utforska vad man kan göra.

Vad tror du att din medverkan i ”Känn ingen sorg” kan medföra?

– Ingen aning. Jag hoppas så klart på att få fortsätta att jobba med det här. Teater, tv och film är något som jag verkligen vill göra och det var fantastiskt roligt att få vara med i den här filmen.