Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Förstanamn på valsedeln. ”Vi vill få hela politiken att satsa mer framåt.” Så säger Per-Olof Hermansson, Kd. Partiet vill att kommunen sätter upp ett mål om att invånarantalet ska stiga med en procent varje år.

  KD: Större tillväxt ska gynna välfärden

  Kommunen måste bli mycket mer offensiv när det gäller att stimulera inflyttning, byggande och näringsliv. Det tycker Kristdemokraterna.

  Per-Olof Hermansson är företagare och mycket av det han talar om under intervjun handlar just om företagande.

  – Vi vill driva kommunen med mer entreprenörsanda. Mark är i dag mycket av en förvaltande kommun. Saker händer långsamt, till exempel när det handlar om service till näringslivet. Man ”hanterar” ärenden, man driver inte.

  Han berättar om erfarenheterna från sin tidigare hemkommun, Knivsta. Exploatering av nya områden fick ett enormt gensvar från medborgare och företagare, enligt Hermansson.

  – Vi har ett otroligt bra läge i Mark med närheten till Göteborg. Men många ser inte det. Det går att göra mycket mer.

  En konkret idé är att ett kommunalt bolag får i uppdrag att exploatera ett nytt område. Kommunen ordnar vägar, el, vatten och avlopp. Nya invånare lockas från Göteborg, Kungsbacka och Varberg. Tomterna säljs och satsningen är då i hamn.

  Kristdemokraterna tycker också att Marks Bostads AB måste bygga fler bostäder. Finansieringen ska komma från försäljningar av delar av bolagets fastighetsbestånd.

  Och den nya lagstiftningen om strandskydd, som ger större möjlighet att bevilja byggande i strandnära lägen, bör utnyttjas.

  Näringslivet ska stimuleras bland annat med ett företagarråd bestående av företagare, politiker och tjänstemän som ska ta fram snabba lösningar på företagens problem.

  Partiet vill också införa så kallad utmaningsrätt. Med sådan blir kommunen skyldig att pröva utmaningar från privata aktörer. En företagare kan säga ”jag städar den här skolan bättre och billigare än kommunen”. Kommunen måste då pröva företagarens förslag. På så sätt flyttas initiativet till konkurrensutsättning från politikerna till företag och organisationer.

  Alltihop ska syfta till ökad tillväxt.

  – Målet i sig är inte att växa. Men tillväxten måste till för att vi ska kunna få en god välfärd.

  När jag frågar vilken fråga som är viktigast den närmaste mandatperioden blir svaret skolan. Kristdemokraterna röstade mot nedläggningen av skolorna i Berghem och Hajom och de var emot neddragningen på lärarna.

  – Marks kommun har prioriterat ned skolan i tio, femton års tid. Vi måste återställa lärartätheten och satsa på mer resurser till skolan.

  Partiet är berett att låta kommunen gå med nollresultat för att undvika neddragningar i skolan.